Belépés Regisztráció

Még most sem késő változtatni az életmódon - apró trükkök a siker érdekében


Még most sem késő változtatni az életmódon - apró trükkök a siker érdekében

Az év első felében felébred bennünk a tenni akarás, és új terveket, célokat szövünk. Ezek sikeresen teljesíthetők, ám valljuk be, gyakran kudarcba fulladnak. Vajon mi állhat ennek a hátterében? Mi az, amin tudunk változtatni és mi az, ami tőlünk független tényező? Ebben a cikkben annak járunk utána, mi minden vesz körbe minket, ami az életünket, életmódunkat, így az egészségi állapotunkat is befolyásolja.

Mi befolyásolja az egészségünket?

Sokszor könnyebb azt mondani, hogy a körülmények áldozata valaki, minthogy vállalja saját egészségével kapcsolatban a felelősséget. Az egészségi állapotot meghatározó tényezők között elsősorban az alábbiakat kell számba venni:

  • életmód 43%
  • genetikai tényezők 27%
  • környezeti hatások 19%
  • egészségügyi ellátás 11 %

Nézzük, pontosan mit is takarnak ezek a meghatározások.

Genetikai tényezők

Az egyén egészségi állapotát valóban determinálják az öröklött és szerzett egyéni tulajdonságok, de nem takarózhatunk ezzel minden kórképet illetően. A mozgásszervrendszeri problémák esetében például sokszor hallom, hogy a szülőknek, nagyszülőknek is volt bütyke, púp a nyakán, vagy sarkantyúja és sorolhatnám még. De fontos leszögezni, hogy ezeket nem örököljük, hanem mi magunk „dolgozunk meg” értük az életmódunkon, szokásainkon keresztül. Persze van, aminek a hajlama örökölhető, de ez a kisebb arány (pl. scoliosis).

Környezeti hatások

Természetesen meghatározza az egészséget a fizikai környezet is, az éghajlat, a levegő, a víz, és a talaj minősége, az esetleges szennyező anyagok. A szennyvíz és a hulladék megfelelő kezelésével viszont csökkenthetők a nem kívánt káros hatások.

Egészségügyi ellátás

Az egészségügyi ellátással kapcsolatban sok mindenről lehetne értekezni, de véleményem szerint a legfontosabb célja a rendszernek a tájékoztatás, a prevencióra nevelés kellene, hogy legyen, és minden indokolt esetben a megfelelő ellátás. Az életmóddal kapcsolatban az elsődleges megelőzésre helyezem most a hangsúlyt, aminek a célja, hogy a betegség ne is alakuljon ki. A másodlagos megelőzés a megindult kórfolyamatra hat, később a szűrést, a korai felismerést és kezelésbevételt jelenti. A harmadlagos megelőzés pedig a maradványállapotok rehabilitációját és reszocializációját foglalja magában.

Életmód

Talán a legjobb meghatározása az életmódnak, hogy keretbe foglalja mindennapi tevékenységeinket, jelentős mértékben ide tartozik az is, hogyan és mivel töltjük a szabadidőnket. Szorosan összekapcsolódik egészség- magatartásunkkal, így összességében kihat egészségi állapotunk alakulására is.

Vizsgáljuk meg egy napunkat.

Természetesen vannak olyan tevékenységek, amelyeket kötelességből el kell végezni, de sokszor vehető észre az is, hogy „ez a nap csak úgy eltelt”. Figyeljük meg, mennyit ülünk a tévé előtt, mennyit nyomkodjuk a telefont, mikor vannak úgynevezett üres jártok a napjainkban, amit hasznosabb, egészségmegőrző tevékenységre is cserélhetnénk. Például egy sétára, 10-15 perces tornára, agytornára, közösségi programokra, vagy éppen kinek mi passzol a személyiségéhez, mire van szüksége, igénye.

Hogyan tűzzünk ki célokat?

A célkitűzésnél a leggyakoribb hiba a célok túlméretezése szokott lenni. Ha van egy nagyszabású tervünk, akkor is apró lépésekkel induljunk neki. Osszuk fel mini célokra, és úgy sokkal könnyebb lesz teljesíteni, hamarabb érezhető a siker, ami nagyobb lendületet ad a továbbiakhoz is.

Én például szeretem leírni a terveimet, mert jobban be tudom határolni, és megnyugtat, örömmel tölt el, amikor kipipálható, hogy készen van.

Ne ijedjünk meg a kudarctól!

Ha valamit nem sikerül teljesíteni, ne ijedjünk meg. Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit- tartja a mondás is. Fogadjuk el, ha tudjuk, nézzük meg, mi az, amit máshogy kellene csinálni. Tervezzünk újra, és folytassuk a megvalósítást.

Sosincs késő változtatni

Mindig változtathatunk, mindig indulhatunk más úton, mint előtte. Bátran tűzzünk ki új célokat, terveket, és tartsunk ki mellette. Főleg, ha az az egészségünket szolgálja, és az életmódunkon keresztül vezet hozzá az út, hiszen ez foglalja keretbe mindennapi tevékenységeinket, és a legkönnyebben itt tudunk beavatkozni.

1 Ihász Ferenc-Rikk János: Egészségfejlesztés. Szerzői kiadás.2010.41.

 

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, komplex mozgásfejlesztő tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-03-01