Belépés Regisztráció

Feltámasztják Gedeon bácsit a nők bálványát!


Feltámasztják Gedeon bácsit a nők bálványát!

Szécsi Pál idén lenne nyolcvan éves, ennek tiszteletére szuperkoncerttel emlékeznek rá ifjabb művészek. Március 10-én vasárnap este hét órától a Pap László Arénában Miller Zoltán, Nagy Sándor, Pál Dénes és Serbán Attila elevenítik fel a magyar táncdal legendájának legfontosabb slágereit.

Ki is volt a gyönyörű hang mögött?

Szécsi Pál (1944-1974) minden idők egyik legnépszerűbb magyar táncdalénekeseként vonult be a zenei történelembe. Bársonyos hangja, kiváló színpadi mozgása, és egyedi előadói stílusa révén számos slágert adott a közönségnek, mint például a Csak egy tánc, a Virágének, vagy a Te rongyos élet. Élete azonban nem volt könnyű: árva gyerekként nevelőszülőkhöz és állami gondozásba került, majd később többször próbált öngyilkosságot elkövetni. Végül 1974-ben, 30 évesen halt meg egy túladagolás következtében.

Rögös életút, hatalmas sikerek

Szécsi Pál 1944. március 20-án született Budapesten. Apja, Szécsi Ferenc nyelvész és író volt, aki a második világháború utolsó hónapjaiban halt meg. Szécsi Pál még egyéves sem volt ekkor. Az özvegyen maradt édesanya, Szemere Klára a kisfiút és két testvérét nevelőszülőkhöz adta, majd 1956-ban Ausztrián át az Egyesült Államokba disszidált. Nagyobbik lányát, Máriát Bécsig magával vitte, ott azonban a pályaudvaron hagyta. Kati és Pali Magyarországon maradtak. Szécsi Pál előbb Mezőtúron, majd Budapesten tanult, ahol kiváló tanuló volt, és gyakran lépett fel kulturális és irodalmi műsorokban. Később újra visszakerült Mezőtúrra, ahol 1960-ban érettségizett.

Szécsi Pál érdeklődése a zenéhez már gyerekkorában megmutatkozott, de igazán 1965-ben kezdődött el a zenei pályafutása, amikor egy divatbemutatón énekelt, és felfigyelt rá egy énektanár. Szécsi ettől kezdve folyamatos zenei képzést kapott, és 1967-ben dobogós helyezett lett az eszperantó táncdalfesztiválon, Salgótarjánban pedig egy amatőr fesztiválon megnyerte az énekesek versenyét. Tagja lett a Rádió Tánczenei Stúdiójának, és hamarosan a magyar könnyűzene egyik legkedveltebb előadójává vált. Dalait többek között Bródy János, Szenes Iván, Vándor István, és Szécsi István írták neki. Szécsi Pál nemcsak énekesként, hanem dalszerzőként és dalszövegíróként is tevékenykedett, több saját szerzeménye is volt, mint például a Hol vagy te?, vagy a Nekem így jó.

A szerelem lett a végzete

Szécsi Pál élete nem volt zökkenőmentes: többször próbált öngyilkosságot elkövetni, és a szerelemben sem volt szerencséje. A legismertebb kapcsolata Domján Edit színésznővel volt, akivel 1971-ben jöttek össze, de a románc csupán tíz hónapig tartott. A szakítás után Szécsi Pál mély depresszióba esett, és többször is kórházba került. 1974. április 30-án, egy túladagolás következtében halt meg. Halála után mítoszok és legendák fonódtak személye köré, melyek napjainkig élnek. Szécsi Pál emlékét több díj, emléktábla, és szobor is őrzi, valamint több film és színdarab is készült róla.

Szécsi Pál élete és munkássága a magyar zenei kultúra egyik legfontosabb része. Hangja, dalai és stílusa generációkat érintett meg, és még ma is sokak számára jelent inspirációt és vigaszt. Szécsi Pál egy igazi legenda, aki örökre a szívünkben él.

2024-03-19