Belépés Regisztráció

A sok szennyeződés is vaksághoz vezethet – Így óvjuk szemünket!


A sok szennyeződés is vaksághoz vezethet – Így óvjuk szemünket!

Sokan azt gondolják, hogy csak akkor van szükség látásvizsgálatra, amikor valamilyen gond van az ember szemével. Pedig a rendszeres ellenőrzés évente ajánlott, még akkor is, ha élesen látunk, a látásszűrés ugyanis a szem egészének vizsgálatát jelenti. Mint megannyi egészségügyi területen, itt is megelőzhető a baj, sokkal könnyebben kezelhetővé válik a betegség, ha időben elcsípjük.

A vakságot okozó betegségek közül a legismertebb a szürke- és a zöldhályog. Szemünk az évek előrehaladtával öregszik, látásunk egyre romlik, szélsőséges esetekben el is veszíthetjük. A legtöbb esetben az időskori vakság a szemlencsék elhályogosodásának köszönhető.

A zöld- és a szürkehályog mellett az utóbbi időben egyre ismertebb szembetegség a glaukóma, ami a látóideg rostjainak fokozatos pusztulását jelenti. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás. A „farmer szemének” is nevezett kúszóhályog (pterygium) neve ugyan ismeretlenül cseng, mégis egyre több esetben okoz a környezeti hatások miatt időskori vakságot.

A pterygium tulajdonképpen egy jóindulatú elváltozás, de méreténél fogva akadályozhatja a látást, fénytörési hibát okozhat, amit csak szemüveg viselésével lehet ellensúlyozni. A kúszóhártya a szaruhártya felé, arra ráhúzódó, kúszó kötőhártya-kettőzet a legtöbb esetben mindkét szemet érinti. Műtéti beavatkozással eltávolítható, de általában újra kialakul.

Kialakulásának oka ismeretlen, régen a farmerek betegségének nevezték, mert a mezőgazdaságban, sok porral járó munkát végzők szemét érintette a betegség. Napjainkban azonban – feltételezhetően a megváltozott környezeti hatások miatt – egyre gyakrabban fordul elő a látást is akadályozó elváltozás. Akár az irodában dolgozókat is érintheti a betegség, ugyanis a megnövekedett ultraviola-sugárzás és a legkondicionáló berendezések is előidézhetik a kúszóhártyát. Akik sok időt töltenek szabadban, vízparton, hegyvidéken, dohányosok és a férfiak fokozottan érintettek. A legjobb a fizikai védekezés lehet a por, a szennyeződések és a káros sugárzások ellen. Egy jól megválasztott napszemüveg sok későbbi problémától megóvja viselőjét.

Hat egyszerű technikával megóvhatjuk a szemünk világát a káros hatásoktól a szemünk világát.

1. Viselj napszemüveget!

Fontos, hogy A- és UV-B-szűrővel egyaránt ellátott napszemüveget viseljünk. A legjobb választás a dioptriás napszemüveg, így erőlködnie sem kell a szemnek.

2. Rendszeres szemészeti vizsgálat

50 év felett ajánlott évente szemvizsgálatra menni. Sok betegség már akkor szűrhető, amikor még tünetmentes.

3. Aludj napi 8 órát!

Kevesen tudják, hogy az alvási idő alatt nemcsak megpihen a szemünk, de a napközben összegyűjtött szennyeződésektől is megtisztítja magát.

4. Megfelelő világítás otthon

Időskorban egyre több fényre van szükség, hogy jól lássuk a dolgokat. Igyekezzünk természetes fényeket használni!

5. Szokj le a cigiről!

A kutatások szerint legalább négyszeres kockázatot jelent a dohányzás az időskori szemfenéki meszesedés és a szürkehályog kialakulásában.

6. Pihentesd a szemedet!

Rengeteg képernyő vesz körbe minket a mindennapokban. Fontos, hogy egy óra intenzív képernyőidő után legalább negyedórát pihentessük. A szem tornáztatása is jótékonyan hat a látásunkra.

2023-11-01