Belépés Regisztráció

Utazás közben is együnk egészségesen


Utazás közben is együnk egészségesen

Akár egynapos kirándulásra indulunk, akár hosszabb nyaralásra készülünk, az utazás örömét sokszor megzavarhatja, ha nem figyelünk oda az étkezésünkre. Idősebb korban különösen fontos, hogy ne boruljon fel teljesen a megszokott, kiegyensúlyozott étrend, hiszen az emésztés érzékenyebbé válhat, a vércukorszint és a vérnyomás ingadozása pedig kellemetlenségeket okozhat. Nyáron kiemelten fontos néhány alapvető tényezőre odafigyelni az étkezéssel és a folyadékbevitellel kapcsolatban, hogy megelőzzük a rosszullétet, az emésztési problémákat és a kiszáradást. Egy kis előrelátással utazás közben is lehet finoman, táplálóan és egészségesen enni – ebben a cikkben ehhez adunk könnyen megvalósítható ötleteket.

 

A folyadékpótlásról sose feledkezzünk meg

Idősek körében gyakori a csökkent szomjúságérzet, ezért könnyű megfeledkezni a vízivásról. Fontos a rendszeres, kis mennyiségű vízfogyasztás – lehetőleg tiszta víz, szénsavmentes ásványvíz vagy enyhén ízesített, cukormentes tea formájában. Érdemes elkerülni a cukros üdítőket, energiaitalokat és a túl sok kávé vagy alkohol fogyasztását, ugyanis ezek vízhajtó hatásúak lehetnek.

Vigyünk magunkkal könnyen emészthető, kímélő ételeket

A nehéz, zsíros, erősen fűszeres ételek megterhelik az emésztőrendszert, különösen meleg időben. Csomagoljunk az utazásra szendvicseket teljes kiőrlésű kenyérből, könnyed sonkával és zsírszegény sajttal, sok friss zöldséggel (uborka, paprika, paradicsom). Készítsük össze előre kis dobozokban megmosott és összevágott gyümölcsöket (alma, barack, bogyós gyümölcsök). Natúr joghurtot vagy kefirt is vihetünk magunkkal, a fermentált tejtermékek jótékony hatással vannak az emésztésre. Összekészíthetünk még főtt tojást, puffasztott gabonaféléket, dióféléket, magvakat – ezek mind kiváló és kényelmesen elfogyasztható tápanyagforrások lehetnek útközben.

Ételbiztonság – hűtés, tárolás

Nyáron, a meleg időben gyorsan megromolhatnak az ételek. Ezt megelőzendő hűtőtáska, jégakku vagy termosz használata ajánlott. Kerüljük ilyenkor a majonézes salátákat, nyers tojással vagy tejjel készült süteményeket, és bármilyen olyan ételt, ami könnyen megromolhat.

Rendszeresség és mértékletesség

Ne hagyjunk ki étkezést, még utazás közben sem. A rendszeres, kisebb étkezések segítenek egyenletesen tartani a vércukorszintet és megelőzni a gyomorpanaszokat.

Gyógyszerek és étkezés

Ha valaki rendszeresen szed gyógyszert, utazáskor mindig legyenek kéznél a szükséges tabletták, és amennyiben a gyógyszert étkezéssel együtt szükséges bevenni, gondoskodjunk hozzá megfelelő folyadékról és valami könnyű harapnivalóról is.

Figyeljünk oda a testmozgásra is

Hosszú utazás közben (buszon, autóban, repülőn) jó, ha időnként megmozgatjuk a lábakat, nyakat, végtagokat. Amennyiben lehetséges, 1-2 óránként álljunk fel egy kis mozgásra, nyújtózásra, vagy álljunk meg pihenni, átmozgatni az ízületeket, segítve ezzel a vérkeringést és az emésztést is.

Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője

 

 

 

 

2025-08-05