Belépés Regisztráció

Együtt az egészségért a nyugdíjas honvédokkal!


Együtt az egészségért a nyugdíjas honvédokkal!

Közel 50 vizsgálat, 100 résztvevő, egy közös cél: az egészség megőrzése. A Civilút Alapítvány is kivette a részét a segítségnyújtásból, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram (MÁESZ) főszervezésében a Magyar Honvédség nyugállományú katonái vehettek részt a programban. Teljes testanalízisen, kardiológiai-, szemészeti- és egyéb vizsgálatokon estek át a résztvevők november 29-én a Stefánia Palotában.

A Civilút Alapítvány számára egyik kiemelten fontos terület a szépkorúak védelme, stratégiai partnerként boldogan csatlakozott a 2010 óta működő MÁESZ-hez. A program segítséget nyújt, hogy a magyar állampolgárok kortól, nemtől és lakhelytől függetlenül megismerjék saját egészségi állapotuk alakulását és még időben felismerjék a megelőzés fontosságát. Amellett, hogy a részvétel ingyenes, még TAJ kártyára sincs szükség, így a hátrányos helyzetben élők is nélkülözhetetlen lehetőséghez jutnak.

A megelőzés a legfontosabbSzervezetünk közbenjárásával ezúttal a Magyar Honvédség Budapesti Nyugállományúak Klubjának tagjait vizsgálták november 29-én a Stefánia Palotában.A nagy hideg ellenére az egésznapos szűrésen a klub 96 tagja tudott részt venni, fél órás váltásokban, 8 fős csoportokban. Az előzetes regisztrációt követően mindenki teljes testanalízisen esett át a szűrőkamionon, kardiológiai, szív- és érrendszeri, fogászati, szemészeti, tüdőgyógyászati vizsgálatok mellett. A kamionról távozókon egy különleges haj-fejbőrszondával, 3D-s számítógépes talp- és egy speciális vérvizsgálattal is végeztek méréseket.

Dr. Keszthelyi Gyula, az MHBNYK klubelnöke is képet kapott egészségi állapotáról, és elmondta, életmentő lehet idejében elvégezni bizonyos rutinvizsgálatokat. Ugyanakkor fontosnak tartja azt is, hogy miután a beteg kézhez kapja az eredményt, a rendszer ahhoz is adjon útmutatót, mely panasszal, melyik szakrendelésre kell menni.– A vizsgálatok lebonyolítása profi módon zajlott. Közel 100 ember esett át a szűréseken, egyenként 30 perc állt rendelkezésre, ami idő alatt számos vizsgálatot végeztek rajtunk. Mindenki elégedetten távozott, én magam is szervezettséget és odafigyelést tapasztaltam a szervezőktől. Szívesen vennénk, ha több ilyen alkalom kerülne megrendezésre – osztotta meg véleményét a nyugállományú dandártábornok felhívva a figyelmet arra, hogy nem elég csupán egy adott betegségre fókuszálni, az esetlegesen tünetmentes problémákra is fényt kell deríteni. Örömmel tapasztalta azonban, hogy nagy volt az érdeklődés a vizsgálatok iránt. Azt is elárulta, hogy túljelentkezéssel kellett megbirkózni a klubban.– Ebben az életkorban számos egészségügyi probléma ütheti fel a fejét, fontos, hogy átfogó ismeretünk legyen az állapotunkról. Ha szükséges, időben szakorvoshoz forduljunk, és előzzük meg a bajt – tette hozzá.

Együtt az egészségért!

A Civilút Alapítvány az időseknek szóló Odaadó Programmal, a cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára született Szeretettől Édes Főzősulival, a fogyatékosügyi szemléletformáló Kapocs Komplex Mintaprogrammal, valamint a Varázsceruza – Hagyj nyomot a világban Pásztor Annával című adománygyűjtő és egyben tehetségkutató, tehetséggondozó programmal gazdagítja a MÁÉSZ példamutató kezdeményezését. Ruttkay Réka, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a prevenciós nap sikere az összefogásban és a segítő szándékban rejlett.

– Elkötelezettek vagyunk a társadalmi és szociális érzékenység növelése mellett. Minket az a szándék vezérel, hogy megmutassuk és támogassuk mindazon törekvéseket, amelyekkel közösen könnyebbé tudjuk tenni mindannyiunk boldogulását. Erre olyan eszközöket keresünk, amelyekkel legyőzhetjük az akadályokat, amelyek átsegítenek bennünket a korlátokon. Számunkra ilyen eszköz a kommunikáció, a szemléletformálás, az edukáció – nyilatkozta az elnök.

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2020-2025 időszakában a gyermekekre, fiatalokra, családokra összpontosít a „Fókuszban a megelőzés, Gyermekek – Fiatalok – Családok Évének” keretében. A program szorosan igazodik az Európai Uniós irányelvekhez, a WHO és az ENSZ világnap eseményeihez.

2023-12-20