Az emberi szervezet 60-70%-a víz, amely mennyiség nélkülözhetetlen az egészséges életfunkciók fenntartásához, ezért folyamatosan gondoskodni kell a vízháztartás egyensúlyának biztosításáról. Elégtelen folyadékpótlás esetén a vízháztartás egyensúlya megbomlik, amely kiszáradáshoz vezethet. Már 2%-os folyadékveszteség esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, megjelennek a kiszáradás első tünetei (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság).
A kiszáradás veszélye leginkább a gyermekeknél és időseknél áll fenn, ezért náluk különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A folyadékszükséglet jelentősen függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, a külső hőmérséklettől és a hányással illetve hasmenéssel járó állapotoktól. Az ajánlott napi vízbevitel 1-6 hónapos korig 100-190 ml/testtömegkg; 6-12 hónapos korig 0,8-1 l; 1-2 éves korig 1,1-1,2 l; 2-3 éves korig 1,3 l; 4-8 éves korig 1,6 l; 9-13 éves korú fiúknál 2,1 l; 9-13 éves lányoknál 1,9 l; 14 év felett 2-2,5 l. A napi vízfogyasztásba nem csak a folyadékok, hanem a lédús zöldségek, gyümölcsök és egyes ételek (pl. leves, főzelék) víztartalmát is bele kell számítani. Optimális esetben az elfogyasztott víz 70-80%-a folyadékokból (elsősorban vízből), 20-30%-a élelmiszerekből, ételekből származik. A folyadékszükséglet fedezése érdekében a 14 év feletti személyeknek óránként legalább 1 dl folyadék fogyasztása javasolt. Folyadékpótlásra és a szomjúságérzet csillapítására a legalkalmasabb a víz. A koffeintartalmú italok fogyasztását korlátozni kell, mert nagy mennyiségben fokozzák a vizeletürítést. Az alkoholtartalmú italok vizet vonnak el a szervezet sejtjeiből, ezért nem alkalmazhatók a folyadékszükséglet fedezésére. A cukrozott üdítőitalok fogyasztása ugyancsak kerülendő, mert magas energiatartalmuk miatt növelik az elhízás kialakulásának kockázatát.
A napi folyadékpótlásra táplálkozás-élettani szempontból legalkalmasabb élelmiszerek, ételek:
Forrás: merokanal.hu