Az evés nem csupán létfenntartás, hanem az élet egyik legnagyobb öröme. De mit tehet az, aki műfogsort visel, és időnként úgy érzi, hogy az étkezés inkább küzdelem, mint élvezet? A jó hír az, hogy egy kis odafigyeléssel az étkezés továbbra is lehet finom, tápláló és örömteli – ehhez csupán néhány apró trükkre és életmódbeli változtatásra van szükség. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat és ötleteket a témában.
A műfogsorral nehezebb megrágni a keményebb, rostosabb vagy ragacsosabb ételeket.
Ha nem megfelelően rágjuk meg az ételt, az emésztési problémákhoz – például puffadáshoz vagy gyomorfájáshoz – vezethet.
A műfogsor a száj nyálkahártyáját is érzékenyebbé teheti, így a durvább, keményebb falatok sebeket okozhatnak.
Kemény, ropogós ételek – felsérthetik a száj nyálkahártyáját: például nyers zöldségek (répa, karalábé), diófélék, olajos magvak, kemény héjú kenyerek, kekszek, kétszersültek.
Ragacsos, tapadós ételek – beleragadhatnak a műfogsorba: karamella, rágógumi, nugát.
Magvas, morzsálódó ételek – beékelődhetnek a műfogsor alá vagy a fogak közé: mák, pattogatott kukorica, magos péksütemények.
Rántott vagy szárazra sütött, kérges ételek – nehezen rághatóak, mint például a klasszikus rántott hús.
Részesítsük előnyben a puha, jól rágható ételeket: főtt zöldségek, gyümölcsbefőttek, párolt vagy darált húsos fogások, tojás, puhára főzött rizs vagy tészta.
Az apróra vágás vagy reszelés is segíthet: például reszelt alma, darált hús, vagy pulled pork (szálaira szedett puhára főtt hús).
A pépesített, turmixolt ételek különösen jól jöhetnek: krémlevesek, gyümölcspürék, mártások, főzelékek, pástétomok.
A zabkása, tejberizs, tejbegríz vagy puding is jó választás lehet egy könnyű reggelihez vagy desszerthez – a zabpehely például a tejben megpuhul és pépessé válik.
Mivel műfogsor viselése csökkentheti a nyáltermelést, kiemelten fontos a napi 1,5–2 liter folyadék elfogyasztása.
Étkezéskor ne kapkodjunk, szánjunk elegendő időt a nyugodt evésre, és minden falatot alaposan rágjunk meg.
A műfogsort rendszeresen ellenőriztessük fogorvosunkkal – ha lötyög vagy dörzsöl, az komoly kellemetlenséget és étkezési nehézséget okozha
Szerző: Bodó Katalin dietetikus, az Odaadó Támogató Szakértője