Belépés Regisztráció

Maradj stílusos a nyugdíjas évek alatt is! – Öltözködési tippek 60 felett


Maradj stílusos a nyugdíjas évek alatt is! – Öltözködési tippek 60 felett

Gyakran előfordul, hogy szeniorként a divat háttérbe szorul. A három legkényelmesebb ruhát kapjuk magunkra, ha a piacra kell menni, vagy ha jönnek ebédre az unokák. Pedig nincs is annál fontosabb, hogy elég figyelmet fordítsunk magunkra és megjelenésünkre. Ha jól érezzük magunkat a bőrünkben, ez kisugárzik a környezetünkre. 

Íme, 5 alapszabály, ami segítséget nyújt abban, hogy sikkesek legyünk.

1. Bánj csínján a színekkel és a mintákkal!

Nem kell szürke ruhában rejtőzködni, de nem árt gondosan megválogatni a színeket. Könnyen a visszájára sülhet el egy-egy merész húzás. Az erősebb színekből érdemes a pasztell árnyalatokat választani, a rikító ruhadarabokat hagyjuk meg a fiatalabb korosztálynak. Ha választottál egy meghatározó színt, érdemes mellé visszafogottabb, akár valamilyen bézs árnyalatot párosítani. Nyáron a fehér és krémszín telitalálat, de izgalmas lehet az olívazöld és a lazacszín is. Az ősz közeledtével pedig jöhetnek a gyönyörű földszínek: barna, narancs, szürke, zöld. A mintákra pedig egy aranyszabály van: a nagyméretű, nagy felületen viselt minták szélesítenek, míg a kis minták karcsúsíthatnak.

2. Figyelj a réteges öltözködésre!

Nem kell lemondani kedvenc ujjatlan ruháidról, csupán egy vékony kötött kardigánra lesz szükséged, ha inkább eltakarnád a karodat. A hosszított fazonú darabokkal optikailag az esetleges csípőtájéki feleslegből is lehet faragni. Hordd kigombolva, a rövid bolerók pedig elegáns szettekhez is jól mennek.

3. Nem túl bő, nem túl szűk, ilyen a tökéletes farmer

Bizonyos kor felett a legelőnyösebb nadrágfazon az egyenes szárú farmer, illetve az úgynevezett „mom jeans”, mert nem feszülnek, enyhén szűkített szabásuk és magasított derekuk miatt még pár kilóval kevesebbnek is mutathat bennünket. Alapkövetelmények: keresd a sötét árnyalatokat, kerüld a koptatott vagy díszített darabokat, a szakadt nadrág pedig tiltólistás.

4. Viselj szoknyát, de ne akármilyet!

Egy magára valamit is adó nő ruhatárából nem hiányozhat a szoknya, ám az idő előrehaladtával nem véletlenül nő ennek a becses és határtalan lehetőségeket magában rejtő ruhadarabnak a hossza. Nem mondunk azzal újdonságot, hogy 60 fölött illik térdnél meghúzni a határt, a vonalvezetés viszont már koránt sem ilyen egyszerű kérdés. A legjobb választás a ceruzaszoknya, minden testalkathoz jól passzol, játékos esése szinte minden megjelenést feldob. Ezek közül is a legcsinosabb darabok a térdig vagy lábszár közepéig érők. Az A-vonalú, midi rakott szoknyákkal sem lehet mellélőni, karcsúsítják a felsőtestet, érdemes csinos blúzt választani a jobb összhatás kedvéért. Érdemes kerülni a régimódi fazonokat, például a tweed szoknyákat és a vádliközépig érő szegélyeket.

5. A cipőválasztásnál fő a kényelem

A lábbeli tökéletes kiegészítője lehet az öltözékünknek, a legkülönfélébbek közül válogathatunk, érdemes színben és stílusban harmonizálót keresni. A fekete bőrcipő például sok mindenhez passzol, ám életkortól függetlenül, a minőségre mindig törekedni kell, és ez hatványozottan igaz 60 fölött. Érdemes olyan cipőt választani, ami megfelelő tartást ad a bokának, mint például a bokacsizma vagy a sportcipők. A túl magas cipősarok rossz testtartáshoz vezethet, a folyamatos görnyedés pedig teltebbnek mutat, az egy-két centis sarok azonban szép tartást adhat.

2023-10-19