Belépés Regisztráció

Ezekre figyeljünk, ha gyógyfürdőbe megyünk!


Ezekre figyeljünk, ha gyógyfürdőbe megyünk!

Nemcsak kellemes kikapcsolódás, de egészségmegőrző hatása is jelentős a gyógy- és termálfürdőknek. Szerencsés helyzetben vagyunk, mivel Magyarország fürdőkultúrája egyedülálló, bőven válogathatunk az értékes gyógyvizek közül. A kénestől a jódos-brómoson át a radioaktív vizekig széles a választék. Nem árt azonban tisztában lenni a szabályokkal, melyek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerüljük az egyéb megbetegedéseket.

Főként az idős korosztálynak ajánlott a fürdők látogatása, hiszen elsősorban a mozgásszervi- és reumatológiai betegségek kezelésére javallott a melegvizes fürdő. Ugyanakkor éppen ennek a korosztálynak kell óvatosabbnak lennie, mivel náluk már gyakoribbak lehetnek az kockázatok. Például a súlyosabb szív- és érrendszeri problémák magas kockázati tényezőt jelentenek.

A fürdőzés és a hőhatás nagyobb terhelést jelent a szervezet számára, nem javasolt a meleg víz például lázas állapotban. Nem ajánlott rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők, valamint rögzült, kezeletlen magas vérnyomás esetén. Továbbá nem javasolt keringési problémáknál, súlyosabb szívbetegségeknél, gyakori tüdőasztmás rohamoknál, eperohamnál, valamint máj- és veseelégtelenségnél. Ugyancsak tilos a gyógyfürdők használata visszérgyulladás és az ízületek aktív gyulladásos állapota esetén.

A fürdőzők számára két fontos gyakorlat segít távol tartani a bajt. Az egyik a medencehasználat előtti és utáni zuhanyzás, aminek nem higiéniai szerepe van, hanem segít beállítani a mártózások közötti testhőmérsékletet, enyhíti a testet ért „sokkot”. Általában a 34-35 °C körüli gyógyvizes medencék használata ajánlott, ez minimális terhelést jelent a szervezet számára. Amennyiben ennél jóval hidegebb vagy melegebb vizet választunk, akkor a legmegfelelőbb, ha a zuhany vízhőmérséklete a medence hőmérséklete és a testhőnk között van.
A másik előírás: ne merüljünk alá! A vízben magasabb nyomás nehezedik a testünkre, így az idősebb korosztálynak ajánlott, hogy mellkasuk ne a medencében ülve ne kerüljön víz alá. Ez különösen igaz a légzőszervi és/vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében.

A medencehasználat után 20 perc pihenésre van szükség. Ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy a légzés, a szívverés ritmusa és a bőr hőmérséklete visszatérjen a fürdőzés előtti állapotra.

Ha hosszabb időre kijövünk a vízből, érdemes lecserélni a fürdőruhát, és szárazra törölközni. Egy-egy alkalommal ne töltsünk túl sok időt a meleg vízben. A gyógyfürdőzés közben ajánlott a fokozott, akár két-három liter folyadék, lehetőleg víz fogyasztása. Papucsot és törölközőt használjunk az egész fürdő területén.

Fürdőzés után érdemes kerülni a megterhelő mozgást, volán mögé ülni, vagy enni. A meleg víz bágyadttá tesz, igénybe veszi a szervezetet, hagyni kell némi idő, hogy akklimatizálódjon. A hűvösebb hónapokban is érdemes óvatosnak lenni a kültéri medencék használatakor, nem elég szárazra törölközni, és kilépni a melegből a hidegbe, könnyen megfázhatunk, ha nem vigyázunk.

2023-12-20