Belépés Regisztráció

Generációk kapcsolódása az Odaadó-Ringató Programon – Kicsi-nagy, együtt ad!


Generációk kapcsolódása az Odaadó-Ringató Programon – Kicsi-nagy, együtt ad!

A Civilút Alapítvány legfőbb célkitűzései közé tartozik, hogy a legidősebbek és a legfiatalabbak között kialakuljon – és meg is maradjon – az intenzív, egymást segítő párbeszéd. Az idősügyi segítségnyújtás és a társadalmi szemléletformálás egyik fontos eleme a generációs szakadékokon átívelő Odaadó-Ringató Program, melynek fővédnöke, Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár.

Kiváló keretet ad ehhez a nagyszabású társadalmi ügyhöz a Magyar Örökség-díjas Gróh Ilona által életre hívott Ringató művészetpedagógiai- és zenei nevelési módszer, amely régóta igen rendkívül népszerű baba-mama program hazánkban. E projekt keretében pedig az idősotthonokba költöznek a Ringató-foglalkozások.

A kivételesen gazdag és komplex közösségi program az időskori elmagányosodást is megelőzi, segít az időseknek abban, hogy megőrizhessék testi-mentális egészségüket, és a gyerekeknek, szülőknek is nagy élményt ad.  „Az Odaadó-Ringatóval régi vágyunk válik valóra. Hangsúlyozni szeretnénk a generációk közti kötődés fontosságát. Képzett foglalkozásvezetőink elviszik a kisgyermekes családokat közös éneklésre, játékra idősek otthonaiba, és hisszük, hogy ez az élmény minden résztvevőnek érzelmi többletet ad!” – vallja Gróh Ilona, a Ringató Alapítvány elnöke.

Éneklő anyák és ringatós babák az idősek otthonában

Az Odaadó-Ringató Programban, a Civilút Alapítvány a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvánnyal működik tehát együtt: a Ringató-foglalkozásokat idősotthonokba, közösségekbe viszik el. Így a kisgyermekek és szüleik mellett az idősebbek is részt vehetnek a programban, közösen énekelhetnek, játszhatnak, ezáltal nagyszerű élményeket szerezhetnek. A foglalkozások zárásaként pedig az idősek irodalmi délutánon vehetnek részt, melyeken Kondákor Zsófia színművész olvas föl.

  Az Odaadó-Ringató Programban megvalósulhat az a kapcsolódás a tapasztalt, bölcs időskorúak és a kíváncsi gyerekek között, ami a többgenerációs családmodell megszűnésével eltűnni látszik.

 A dalok, mondókák univerzális nyelvezete összekapcsolja a különböző generációkhoz tartozókat, ezáltal az időskorúak társadalmi megbecsültsége is növekszik, és közben a kisgyerekek érzelmi intelligenciája, motorikus készségei is fejlődnek.

 A legmodernebb fejlesztési módszerek a legősibb játékokban

 A régi családmodellben teljesen természetes volt, hogy amíg a szülők dolgoztak, addig a nagyszülők vigyáztak a gyerekekre. Mivel akkoriban még nem voltak egyéb eszközeik a közös játékra, ezért az ősi forrásokból fennmaradt dalokkal, mondókákkal, höcögtetőkkel foglalták le a kicsiket az idősebbek. A mai modern vizsgálatok feltárták, hogy ezek a közös játékok mind hozzájárulnak a gyerekek érzelmi és motorikus fejlődéshez, hiszen szinte minden intelligenciaterületet megmozgatnak.

Az időskorúak sokrétű tapasztalata, bölcsessége is hasznosulhat, amikor az Odaadó-Ringató Programok kapcsán találkozhat a kisgyerekek kiapadhatatlan kíváncsiságával.

2023-10-04