Belépés Regisztráció

Tavaszi hagymás virágok ápolása


Tavaszi hagymás virágok ápolása

Ha valaki az első tavaszi napon megkívánja a tulipánt, nárciszt, jácintot a kertjébe, akkor elkésett: ősszel kell ültetni őket. Tavasszal csak gyönyörködhetünk.  

Ők a tavasz érkezésének első hírnökei, akiknek a gazdag virágzását azonban előző ősszel, szeptemberben kell előkészíteni. Különös növények olyan tekintetben, hogy az első, meleg napok után váratlanul kibújnak a földből, látványosan virágoznak és néhány hét múlva a levelük is elszárad, teljesen eltűnnek, annyira, hogy rendszerint meg se tudjuk mondani, hogy hol is voltak.

Hova ültessük? 

A legkorábbi a citromsárga virágú téltemető, őt követi a krókuszok sokasága és a hóvirág, amely gyakran a hó alól bújik elő. A később, március-áprilisban virágzók szeretik a napos helyet, de jól érzik magukat a nagyobb cserjék és a kisebb fák árnyékában is, hiszen mire ezek kilombosodnak, addigra a virágok már el is nyíltak. Ilyen a tulipán, a nárcisz, a jácint. 

Milyen mélyre tegyük a hagymát? 

Ügyeljünk a hagymák őszi ültetésénél, mert a szép virágzást a helyes ültetéssel alapozzuk meg. A hagymák helyét készítsük elő ásással, a talaj javításával. Készítsünk kis gödröt a számukra, amihez hagymaültetőt ajánlatos és praktikus használni. A kis hagymákat 5-10 cm mélyen kell elhelyezni. Minél nagyobb a hagyma, annál mélyebbre kerüljön: a tulipán csak 8-10 cm-re, de a nagy hagymájú császárkorona 25-30 cm-re. 

Már ősszel kihajthatnak 

Az elültetett hagymák rövidesen meggyökeresednek, sőt a zöld hajtásuk is megjelenik a talaj felszínén. Ezeket ne tessék félteni a zord időjárástól, nem fagyérzékenyek, károsodás nélkül átvészelik a telet. A tavaszi hagymásokat csoportosan szép ültetni, élénk színeikkel így mutatnak a legjobban. Virágágyban, később nyíló évelők között, sziklakertben, sőt még a pázsitban is szépek. Az utóbbi esetben a hagymások elnyílásáig a gyepet óvatosan kell nyírni! 

A teljes cikket Bálint gazda honlapján olvashatják el. 

Forrás: balintgazda.hu, Fotó: Pixabay.com

2021-03-10