Belépés Regisztráció

Egy nagymama tanácsai házasságkötés előtt


Egy nagymama tanácsai házasságkötés előtt

Ki más adhatna olyan értékes tanácsokat az életben, mint a szeretteink, a családunk? Az alábbiakban egy bölcs nagymama szavait osztjuk meg, aki ellátta tanácsokkal az unokáját, mielőtt az egybekelt volna szíve választottjával. Tanácsai éppen olyan értékesek, mint amilyen egyszerűek, hiszen örök érvényű igazság rejlik bennük.

A nagymamák feltétel nélkül szeretik unokáikat, minden pillanat, minden perc, amit együtt lehetnek, felemelő boldogsággal tölti el a nagyszülőt. Ám ahogyan az unoka cseperedik, egyre kevesebb közös idő marad. Sokaknak megadatik, hogy egy nagyszülő megéli az unoka lakodalmát is. A párválasztás és a hosszú, sikeres házasság titkairól nagyon szívesen adnak tanácsot. Napjainkban a holtomiglan-holtodiglan tartó kapcsolatok egyre ritkábbak, míg nagyszüleink idejében ez szinte alapvetésnek számított. Manapság egyetlen nap alatt legalább ezerszer több inger ér egy férfit és egy nőt, mint akár 30 évvel ezelőtt. Ebben a felgyorsult világban a társas kapcsolatokat is sokkal több behatás éri, mint néhány évtizede, és ekkor még nem is beszéltünk az egzisztenciális kérdések szülte feszültségekről. A legfontosabb a családi életben is az arányérzék. Érezni kell, hogy például egy vitában meddig mehetünk el, mikor célravezető, hogy egy témát elengedjünk, vagy mikor kell foggal-körömmel küzdenünk az igazunkért. Jöjjenek hát egy bölcs nagymama intelmei, amelyek megkönnyíthetik azt, hogy egy házasság hosszú és boldog legyen. Természetesen, mint minden tanács, ezek a tippek is csak annyit érnek, amennyit megfogadunk belőlük, de érdemes figyelmesen végigolvasni az alábbi pontokat.

1. Ne légy féltékeny! – A féltékenység tönkreteszi a családot. Ha a férjed valóban szeret téged, eszébe sem jut lecserélni, minden igyekezetével azon lesz, hogy kimutassa, mennyire szeret.

2. Soha ne félj, és ne is légy lusta tanulni! – Egy tanult, intelligens feleségnek tanult, intelligens gyerekei vannak. Az értelmes gyerekekre pedig általában fényes jövő és boldog családi élet vár.

3. Tartsd meg a békét a házban! – Tanuld a megbocsátást! A veszekedések, az elégedetlenség és a sértések belülről rombolják a családot.

4. Főzz szeretettel! – Így az általad készített étel ízletes és mutatós lesz. Már az illat elárulja, milyen jól sikerült az étel, és boldoggá teheted vele a családodat.

5. Soha ne parancsolj meg valamit a férjednek, érd el, hogy saját magától is azt akarja tenni!

6. Tartsd távol a veszekedéseket a gyerekektől, ők még sebezhetőbbek, mint a felnőttek! – Hibásnak érzik majd magukat, és téged sem fognak tisztelni. Pedig a szülők fontos szerepet játszanak abban, hogy a gyerekeik megtanulják, mit jelent a tisztelet.

7. Soha ne fogj neki takarítani, amikor rossz kedved van! – Csak még nagyobb rendetlenséget teremtesz.

8. A családban a legfontosabb az egymás iránti tisztelet. – Ha a tisztelet megvan, meglesz a szeretet is.

Ezek a tanácsok nemzedékről-nemzedékre szálltak, és soha nem vallottak kudarcot. Hála, szeretet és bölcsesség rejlik bennük. Senki sem állítja, hogy a családi élet könnyű volna, de mindenképpen ajándék, ezért gondosan, tisztelettel és nagy felelősséggel kell bánnunk vele.

2023-10-11