Belépés Regisztráció

Így küzdj a magány ellen!


Így küzdj a magány ellen!

A magány olyan érzés, amelyet mindenki megtapasztalhat az élete során, de különösen az idősebb korosztályt érinti. A magány nemcsak lelki, hanem testi és szellemi egészségünkre is káros hatással lehet, ezért fontos, hogy megelőzzük. Ebben a cikkben bemutatok néhány tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy ne érezd magad egyedül.

Tartsd a kapcsolatot a családoddal és a barátaiddal! A legjobb ellenszere a magánynak az emberi kapcsolatok ápolása. Ha van családod, próbálj meg rendszeresen beszélni velük telefonon, online vagy személyesen. Ha van unokád, örülj neki, és foglalkozz vele, amikor csak lehet. Ha nincs családod, vagy távol vannak tőled, akkor keress olyan barátokat, akikkel hasonló az érdeklődésed. Lépj be egy klubba, egyesületbe vagy közösségbe, ahol találkozhatsz más emberekkel. Ne félj új ismeretségeket kötni, és nyisd meg magad mások felé.

Legyen valamilyen hobbid! A magány elleni küzdelemben nagy segítség lehet, ha találsz magadnak olyan elfoglaltságot, amely örömet okoz neked, és fejleszti a képességeidet. Lehet ez valamilyen kézműves munka, mint a varrás, a horgolás vagy az ékszerkészítés, művészeti tevékenység, mint a festés, a rajzolás, vagy akár a sport is. A túrázás, a kerékpározás vagy a jóga remek választás lehet. Ha szeretsz tanulni, új ismereteket szerezni, akkor a nyelvtanulást ajánlom, léteznek szenior akadémiák is, amikhez érdemes csatlakozni, ott a speciális ismereteidet is bővítheted. A lényeg az, hogy olyan hobbit válassz, ami szórakoztat és kihívást jelent számodra.

Légy aktív, és segíts másoknak. A magány elleni harcban nem csak saját magadra kell gondolnod, hanem másoknak is! Ha van rá lehetőséged és energiád, vállalj önkéntes munkát vagy közösségi szolgálatot. Segíthetsz például egy idősotthonban, állatmenhelyen, gyermekotthonban vagy bármelyik jótékonysági szervezetnél. Ezzel nem csupán hasznos tagja leszel a társadalomnak, hanem új embereket is megismerhetsz, akik hálásak lesznek neked.

Használd ki a modern technika adta lehetőségeket! Az időskori magány elleni küzdelemben nagy segítség lehet a használata. Ha van okostelefonod, számítógéped vagy tableted,  könnyebben tarthatod a kapcsolatot a távoli rokonaiddal és barátaiddal. Használhatod például a Skype, a Facebook vagy az Instagram- alkalmazásokat. Emellett sok online programot és játékot is találhatsz, amelyek szórakoztatnak és fejlesztenek. Például játszhatsz szókeresőt, sudokut, sakkot vagy akár grafikus műveket is készíthetsz.

Remélem, ezek a tippek segítenek neked abban, hogy ne érezd magad magányosnak, és élvezd az időskori életedet. Ne feledd, hogy az időskor nem a lemondás és a bezárkózás ideje, hanem a bölcsességé és a tapasztalaté! Élj úgy, hogy büszke lehess magadra, és a környezeted is elismerjen! 

Ha ismersz magányos nyugdíjast, a következő módokon segíthetsz neki:

Látogasd meg rendszeresen, vagy legalább telefonon beszélj vele. Érdeklődj az állapotáról, a terveiről, a problémáiról. Hallgasd meg őt figyelmesen és türelmesen! Adj neki biztatást és elismerést! Mutass felé érdeklődést és empátiát! Légy vele kedves és udvarias!

Mozduljatok ki a szabadba! Ha lehetséges, hívd meg egy sétára, kirándulásra vagy programra. Segíts neki felöltözni, kiszállni a kocsiból, átkelni az úton. Vigyázz rá, hogy ne essen el vagy ne sérüljön meg! Mutasd meg neki a természet szépségeit, a város látnivalóit, az új dolgokat! Beszélgess vele arról, amit láttok és hallotok! Fontos, hogy érezze, mennyire értékes.

2023-10-17