Belépés Regisztráció

Volt rendőr leplezte le az időseket fenyegető csalók trükkjeit


Volt rendőr leplezte le az időseket fenyegető csalók trükkjeit

A szenior korosztály számára fontos és hasznos témáról tartott előadást a Civilút Szenior Akadémia meghívott előadója október 18-án a csepeli Olajág Otthonban. A korábban rendőrként dolgozó Kovács György több konkrét példán keresztül mutatta be, csalók hogyan szedik rá idősebb áldozataikat és csalnak ki olykor súlyos összegeket.

Melyek a legjellemzőbb veszélyforrások?

A csalók legtöbbször megnyerő külsejű, bizalomgerjesztő, hiteles, segítőkész, jól szituált fiatalok, akikkel az idősek könnyen szóba elegyednek. Előfordul, hogy egyenruhába bújva hivatali személynek álcázzák magukat, hiszen az egyenruha valódiságát kevesen kérdőjelezik meg. Nem ritka, hogy a csalók termék- vagy árubemutatásokért extra kedvezményt ígérnek.

Hogyan hatnak a csalók az érzelmeinkre?

Történetükkel igyekeznek együttérzést kiváltani, és gyors bizalmi kapcsolatot kiépítésére törekednek. És a segítség, a pénz jellemzően azonnal kell. Jellemző a sürgető hangnem, hiszen nyomás alatt általában kevésbé átgondolt döntések születnek.

A félelem a legnagyobb üzlet.

A megtévesztésen alapuló csalások egyik leggyakoribb fajtája; ahol a betegségen alapuló félelmet használják ki. Elengedhetetlen a forrás hitelességének ellenőrzése, minden esetben kérje ki orvosa véleményét!

Csalások fajtái:

Kiszemelés.

Bizalmi viszony kiépítése.

Behálózás; a kecsegtető ajánlat.

Végrehajtás.

Kevés a lebukás és az elszámoltatás. Ennek okai:

Szégyenérzet.

Alacsonyabb összegnél „nem ér annyit” a dolog, hogy rendőrségre kelljen menni.

Félelem, az áldozat sem akar bajba kerülni amiatt, hogy „ügyeskedni akart”.

2023-10-19