Belépés Regisztráció

Nagypapa – Mit is jelent ez igazán? Most eláruljuk!


Nagypapa – Mit is jelent ez igazán? Most eláruljuk!

A nagypapa az az ember, aki példaként áll egy gyermek szemében, az, aki „mindent” tud, és „mindenre” ismeri a választ. A nagypapa idős, mosolygós és alapvetően ő már nem tud nemet mondani az unokájának, ellentétben a szülőkkel. Ettől függetlenül egy gyerek mikor ránéz a nagypapára, azt a férfit látja, akitől megtudhatja azt, amit a szüleitől nem. Titkos történeteket, érdekes meséket, és a múlt lapjait élheti át általa. A nagypapaság pedig az élet egyik legfontosabb feladata.
A nagypapaság kincset érő és rendkívül felelősségteljes szerep. Aki megéli, már sokszor vetett számot az élettel, már megtudta, milyen az öröm és a fájdalom, már átélte az élet legmélyebb, legsanyarúbb részét, fennkölt, fenséges boldog pillanatait. A nagypapa „csak úgy” van: azzal a mérhetetlenül sok élettapasztalattal, mely felruházza bölcsességgel és minden szava mélységet tükröz.

Kik is a nagyszülők?
Alapvetően a gyermek szüleinek szüleit nevezzük nagyszülőknek. A nagypapa idős, tapasztalt, és bár már nem olyan gyors és ügyes, mint az apukák, mégis valahogy ügyesebb és gyorsabb nála. A nagyik a kulcsai az unokák boldogságának, a nagypapa pedig kincset ér. Élete általában csakis az unoka körül forog. Az érzelmi közelség hosszú távú pozitív hatással van a gyermekek egész életére, még akkor is, ha nem a közelben, hanem távolabb élnek az unokák. A nagypapaság az élet új értelme, olyan időszak mely a gyermek által más szintre lép. A nagyszülőséget persze meg kell tanulni, mivel ahogy az évek változnak, úgy változnak a korosztályok, tehát a gyerekek is mások. Ha valaki jó nagypapa szeretne lenni, csak bele kell nézni a tükörbe, és visszaemlékezni arra, amikor ő is kisgyerek volt.

A nagypapák cinkosok
A nagypapák cinkos társai unokáiknak. Ők már megengedhetik maguknak a felhőtlen huncutságokat, így édesebb és vígabb mindaz, amit megélhet velük a gyerek. Ismerik a határokat, és mutatják meddig lehet, de a csibészkedésben a legjobb partnerek lehetnek. Csalafinta kópék, kik idős testbe bújt gyermekek, hisz csak a testükre nyomta rá az idő bélyegét, de lelkükben az unoka közelében rosszcsont gyermekké válnak ők is. A nagypapák a legjobb szövetségesek a gyerek szemében. A szülők és a nagymama elleni küzdelemben, mely a gyermeki dac része, mindig lehet hozzájuk fordulni.

A nagypapák néha csúnyán néznek
A nagypapáknak van egy speciális tulajdonságuk. Amilyen kedvesek, annyira mogorvák is néha. Mikor el vannak foglalva, akár olvasással, tévénézéssel, vagy éppen főzéssel, és pont akkor szeretnénk valamit tőlük, nagyon mérgesek. A nagypapák szemöldöke egyedi módon borzolóik, és kifejezi azt, hogy most éppen nem érdemes hozzájuk szólni.

A nagypapák jó játszótársak
A játék felemelő örömét velük még inkább megélhetik a gyerekek! Bár nehéz őket kizökkenteni pihengető nyugalmukból, ha a gyerek mégis ráveszi őket a mókázásra, végtelen játék veszi kezdetét. Kivel lehet a legjobban legózni? Ki tudja, hogyan kell legjobban homokvárat építeni? És ki az, akivel este hosszú párnacsatákat vívhatunk? Hát persze hogy a nagypapa. Ők azok a csodálatos lények, aki bár nem tudják megmutatni, de teljes biztonsággal elmondják, hogyan kell fára mászni, ők azok, akik pecázni, csónakázni tanítanak. A nagypapák ügyesen metszenek, ásnak kertet, szögelnek deszkát, és mindezt úgy, hogy a gyerek is utánuk akarja csinálni.

A nagypapák mindent megszerelnek
Ha valami elromlik, szétesik, eltörik, teljesen nyilvánvaló, hogy a nagypapákhoz fordulunk. Ezt tesszük már csak azért is, mert sok esetben a szüleinktől is ezt látjuk. Ha nem gurul a kisautó kereke, ha eltört a baba, ha elszakadt a könyv, vagy ha letört a robot keze, nem is lehet más ennyire magától értetődő, szólunk a nagypapának. De nemcsak a tönkrement játékok megszerelésének szakértői, hanem egyszerűen mindenhez is értenek. Lehet az házépítés, kerti munka, vagy éppen borkészítés, mindenre tudják a megoldást. Nem is kétséges, hogy a nagypapák igazi ezermesterek.

2023-12-20