Belépés Regisztráció

Itt a nagy gyomkalauz – így irthatja ki a legagresszívabb gazokat


Itt a nagy gyomkalauz – így irthatja ki a legagresszívabb gazokat

A különböző gazokkal bizony nem egyszerű szembe szállni, sőt, vannak olyan gyomnövények, amiket szinte lehetetlen kiirtani. Az úgynevezett agresszív fajokra érdemes különösen odafigyelni, hiszen megfojtják a saját kertünkben termesztett növényeket is.

Az alábbi útmutató segítségével viszont a kár és a bosszúság is megelőzhető, valamint könnyen beazonosíthatóak lesznek a gyomok és felvehetjük velük a harcot. A kerttulajdonosok gyommentes, rendezett kertekről álmodoznak, ám a gyomnövények sok fejtörést okozhatnak - írja a bhg.com. Szerencsére több alternatíva is létezik, amivel el lehet távolítani a gazokat, sok esetben még vegyszerhez sem kell nyúlni, egy egyszerű kesztyű vagy egy kis mulcs bőven elegendő.

1. Pitypang 

A lista rögtön egy kakukktojással kezdődik, ugyanis a pitypang egy igen megosztó növény. Vannak, akik gyomként tekintenek rá, sokan azonban csodanövénynek tartják. A gyepre veszélyes lehet, mert a földön heverő levélrózsák alatt a fűcsomók kipusztulnak, ami által foltos lehet a pázsit. Mechanikusan a legcélszerűbb irtani, ásóval kell kiemelni, azonban fontos odafigyelni, hiszen a szétdarabolt gyökérből több növény lesz! 

2. Fehér here 

A fehér herét a kerek, fehér virágcsomóiról lehet a legkönnyebben felismerni, kedveli a napfényt, a kertekben is a kevésbé árnyékosabb részeken terjednek el leginkább. Plusz nitrogént juttat a talajba, így valamivel hasznosabb, mint a többi gaz. Legegyszerűbb módon kézzel vagy posztemergens (állománykezelési) gyomirtással távolíthatóak el. 

3. Kerek repkény 

A kerek repkény, más nevén földi borostyán a parkok és a kertek árnyékosabb oldalán helyezkedik el, és leginkább késő tavasszal jelenik meg. Lila virágcsomói és kagylós levele alapján könnyen felismerhetjük őket. Célszerű kézzel eltávolítani a talajból, illetve tavasszal vagy ősszel a posztemergens gyomirtás is segíthet a kiirtásában. 

4. Kövér porcsin 

Ez a növény a száraz, napos területeket kedveli a leginkább, húsos leveleiről és sárga virágáról könnyen fel lehet ismerni. A többi növényhez hasonlóan egyszerűen kézzel érdemes kihúzni a talajból, valamint a posztemergens gyomirtás ajánlott. 

5. Sárga selyemmályva 

A selyemmályva elsősorban szántóföldi gyomnövény, főként kukoricaültetvényekben nő, de azutak mentén és kertekben is megtalálható, hiszen a tápanyagban gazdag, megművelt talajokat kedveli. Méretét tekintve akár 1 méter magasra is megnőhet, virágai élénk sárgák vagy narancssárgák. Eltávolítására a kézzel való kihúzás vagy a posztemergens gyomirtás is jó opció lehet. 

6. Kicsiny gombvirág 

Mára már az egész országban elterjedt növény, az egyik legkárosabb gyomnövényke egyike, mindemellett igen gyorsan növekszik. Mára már az egész országban elterjedt, a kertekben és a szőlőkben fordulnak elő leginkább, júliustól egészen a fagyokig. Permetezéssel és kézzel is el lehet őket távolítani. 

7. Disznóparéj 

A disznóparéj kedveli a napot, főként a naposabb tájakon fordul elő, de a kertekben egyaránt megtalálható sok esetben. Szőrös kis zöld virágairól könnyen felismerhető. Permetezés és kézi eltávolítás ajánlott, illetve tavasszal a talaj takarása is jó opció lehet. 

8. Mezei aszat 

Réteken, útszéleken, parlagon hagyott földeken tömeges, de a települések körül és vetésekben is sűrűn előfordul. Akár másfél méter magasra is megnőhet, tüskés, zöldes-szürke leveleiről és élénk lila virágzatáról könnyedén azonosítható. Talajtakarással, kézi eltávolítással és gyomirtással lehet védekezni a gyomok ellen. 

A teljes cikket az Agrárszektor oldalán olvashatják el. 

Forrás: agrarszektor.hu, Fotó: agrarszektor.hu

2021-03-26