Belépés Regisztráció

Ezek a demencia jelei – Vegye komolyan a tüneteket!


Ezek a demencia jelei – Vegye komolyan a tüneteket!

Agyunk a testünk többi részével öregszik, ez a lassú, folytonos hanyatlás teljesen normális, de hol van az a pont, amikor már komolyan kell venni az intő jeleket? Cikkünk segít abban, hogy eldöntsük, érdemes-e orvoshoz fordulni a memóriavesztés miatt.

A demencia különböző típusai világszerte az időskorral járó leggyakoribb betegség. A 85 éven felüli emberek egyharmada szenved benne, aminek a leggyakoribb formája az Alzheimer-kór.

10 tünet, ami demenciára utal:

  1. memóriazavar, feledékenység
  2. nehézségek a problémamegoldásban, tervezésben
  3. probléma az egyszerű feladatok elvégzésében
  4. probléma a vizuális információk feldolgozásával
  5. a beszéd- és az írás zavarai
  6. a tárgyak helyének elfelejtése
  7. romló döntési- és ítélőképesség
  8. a szociális élettől való visszavonulás
  9. Személyiségváltozás
  10. a kezdeményezőkészség elvesztése

Felejteni normális

Idősként már kevesebb információt tart észben az ember. Ez így van rendjén, idővel szelektálni kezd az agy. Az emlékek fokozott megőrzése nemcsak az anyagcserénket terheli, de a túl sok felesleges információ lelassíthatja vagy akadályozhatja bizonyos más, fontosabb tények előhívását. Memóriagyakorlatokkal javíthatjuk az emlékezetünket, és befolyásolhatjuk, hogy milyen információkat raktározzon el az agyunk.

Mikor van baj?

A gondok akkor kezdődnek, amikor a memóriavesztés befolyásolja a megszokott hétköznapok menetét. Az nem tragédia, ha hirtelen elbizonytalanodsz, hol is kell befordulni az útkereszteződésnél, mindenkinél előfordul, hogy kihagy az agya. Viszont ha elfelejted, hogy miért ültél autóba, hova tartasz, netán a vezetési rutin is nehézkessé válik, tanácsos felkeresni a háziorvost.

Tehát előfordul, hogy elbizonytalanodunk egy-egy kanyarnál, de ha rendszeresen eltévedünk, az legyen gyanús. Az MRI-vizsgálatok kimutatták, hogy a térbeli környezetünk emlékeivel dolgozó agyi területek sérülnek a leghamarabb.

Figyelmeztető jel az is, ha valaki egyre visszahúzódóbb, ha nem keresi mások társaságát, nem figyel a beszélgetésekre. Ez otthon és a munkahelyen is megfigyelhető, egy után pedig izolációhoz vezethet. Sokan észrevehetően ingerlékenyebbek lesznek, többet veszekednek, esetleg befelé fordulnak, szorongókká válnak.

Előfordulási esélyek

A demencia 50 év kor alatt nagyon ritka, ám 65 év fölött minden ötödik évben kétszeresére nő a kockázat. Aki ilyen tüneteket észlel, forduljon specialistához, és végeztesse el a standardizált memóriatesztet. Fontos a környezet szerepe is, ha ilyen tüneteket tapasztal a családtagjával kapcsolatban, próbálja meg a vizsgálat fontosságára és a kezelés lehetőségre felhívni az érintett családtag figyelmét.

Ne félj, cselekedj!

Sokan tartanak a diagnózistól, ezért későn fordulnak orvoshoz. A demencia valóban nem gyógyítható, de jól megválasztott terápiával akár évekkel is lehet késleltetni a súlyosabb tünetek kialakulását. A környezet számára is fontos, hogy időben foglalkozzunk a betegséggel, hiszen mindenki érintett ebben a helyzetben. A demenciával küzdő embernek megértésre és segítségre van szüksége a családtagjaitól.

2023-10-29