Belépés Regisztráció

Milyen süteménnyel lepjük meg az unokát Mikulásra? – Ötletek és receptek


Milyen süteménnyel lepjük meg az unokát Mikulásra? – Ötletek és receptek

A Mikulás napja nemcsak az ajándékokról, hanem az ünnepi hangulatról és az ínycsiklandó finomságokról is szól. A nagyszülők szeretete a legjobban egy gondosan elkészített süteményben nyilvánulhat meg, amely meglepetést és örömet okoz az unokáknak. De milyen süteményt érdemes választani, amely nemcsak finom, de az ünnephez illően varázslatos is? Íme néhány könnyen elkészíthető és kreatív süteményötlet Mikulásra!

1. Mézeskalács – az örök klasszikus

A mézeskalács az egyik legnépszerűbb ünnepi sütemény, amely minden gyermeket lenyűgöz. Nemcsak finom, hanem a díszítése is szórakoztató program lehet az unokákkal együtt.

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

15 dkg méz

10 dkg porcukor

10 dkg vaj

1 tojás

1 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés:

A lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket összekeverjük. A mézet és a vajat felmelegítjük, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk. A tojással együtt tésztát gyúrunk belőle. A tésztát pihentetjük egy éjszakán át, majd kinyújtjuk és formákat szaggatunk belőle (pl. Mikulás, rénszarvas, csillag). 180 °C-on 8–10 perc alatt készre sütjük.A kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal és színes dekorcukrokkal díszítjük.

Tipp: A mézeskalácsokból akár Mikulás-ajándékba is készíthetünk csomagokat, amelyeket az unokák barátainak is adhatnak.

 

2. Mikulás-sapka cupcake

Ezek a cuki, piros-fehér sütemények azonnal meghódítják a gyerekek szívét! A piros szín és a krémes díszítés egyaránt ünnepi hangulatot varázsol.

Hozzávalók a muffinhoz:

25 dkg liszt

15 dkg cukor

2 tojás

1,5 dl tej

1 dl olaj

1 teáskanál sütőpor

1 csipet só

1 teáskanál vaníliaaroma

Hozzávalók a díszítéshez:

25 dkg mascarpone

10 dkg porcukor

2 dl tejszín

piros ételfesték

Elkészítés:

A muffin hozzávalóit összekeverjük, majd papírkapszlikba töltjük és 180 °C-on 20–25 perc alatt megsütjük. A mascarponét, a porcukrot és a habbá vert tejszínt összekeverjük, majd két részre osztjuk. Az egyik felébe piros ételfestéket keverünk. A kihűlt muffinok tetejére piros krémet halmozunk Mikulás-sapka formában, és fehér krémmel díszítjük a szélét és a bojtot.

Tipp: Használjunk eperdarabokat a sapka formázásához, ha szezonban találunk!

3. Csokis-kókuszos golyók – gyors és egyszerű megoldás

Ha nincs sok időnk sütni, de valami finomsággal szeretnénk meglepni az unokákat, a csokis-kókuszos golyók tökéletes választás lehetnek.

Hozzávalók:

25 dkg darált keksz

10 dkg vaj

10 dkg porcukor

2 evőkanál kakaópor

1 dl tejkókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítés:

A darált kekszet, a kakaót, a porcukrot és az olvasztott vajat összekeverjük. Apránként hozzáadjuk a tejet, amíg formázható masszát kapunk. Kis golyókat formázunk belőle, majd megforgatjuk kókuszreszelékben. Hűtőben pihentetjük legalább egy órán át.

Tipp: A golyókat díszíthetjük piros-fehér cukordarával, hogy még ünnepibb legyen a megjelenésük.

4. Mikulásos linzer sütemény

A linzer egyszerű és ízletes sütemény, amely Mikulás-napi köntösben különösen kedvelt lehet.

Hozzávalók:

30 dkg liszt

20 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 tojássárgája

1 teáskanál vaníliaaroma

piros lekvár (málna vagy eper)

Elkészítés:

A lisztet, vajat, porcukrot és tojássárgáját összegyúrjuk, majd fél órát hűtőben pihentetjük.A tésztát kinyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, amelyek felét Mikulás-mintával (pl. csillag vagy szív) kiszúrjuk.180 °C-on 10–12 perc alatt megsütjük. A linzereket lekvárral töltjük meg, hogy szépen látszódjon a piros szín a kivágott mintán keresztül.

Tipp: A tetejét porcukorral szórjuk meg a hóhatás érdekében!

5. Mikulás piskótatekercs

Ez a látványos sütemény garantáltan lenyűgözi az unokákat! A piros piskóta és a fehér krém együtt Mikulásra emlékeztet.

Hozzávalók a piskótához:

6 tojás

15 dkg cukor

12 dkg liszt

piros ételfesték

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg mascarpone

2 dl tejszín

10 dkg porcukor

Elkészítés:

A tojásokat és a cukrot habosra verjük, majd hozzáadjuk a lisztet és a piros ételfestéket. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180 °C-on 10 perc alatt megsütjük. A mascarponét a tejszínnel és a porcukorral összekeverjük, majd a kihűlt piskótára kenjük. Szorosan feltekerjük, és hűtőben pihentetjük.

Tipp: Díszíthetjük a tetejét porcukorral vagy csokoládéval.

Bármilyen süteményt választunk, a legfontosabb az unokák öröme és az együtt töltött idő. Ha lehetséges, vonjuk be őket a sütésbe is, hiszen a közös sütögetés nemcsak szórakozás, hanem értékes emlékeket is ad. Az ünnepi hangulat és a finom sütemények garantáltan felejthetetlenné teszik a Mikulást az egész család számára!

2024-12-03