Belépés Regisztráció

Fontos teendők áprilisi fagyok után


Fontos teendők áprilisi fagyok után

Néhány kerti praktikával segíthetjük a növények egy részének gyorsabb felépülését. Ritkán fordul nálunk elő, hogy az időjárás szeszélye olyan károkat okozzon a kertészeknek, mint egy áprilisi fagy, amikor a mandula és a cseresznyefák virágai fehér lepedővel fedték be a környezetük földjét, a meggyfák is virágruhában pompáztak, a tulipánok is kinyíltak és a magaságyban és kikeltek a kora tavaszi zöldségek magjai. Sajnos szinte az egész ország területén nagy károkat okozhat a joggal kiszámíthatatlannak mondott április. 

Erre fel lehetett volna készülni? 

Sokan kerestek meg az utóbbi napokban és elmondták a panaszaikat, amelyekre válaszul én is csak a mi kiskertünkben tapasztaltakkal tudtam beszámolni. Néhányan azt is elmondták, hogy megkísérelték védeni a növényeiket füstöléssel és fűtéssel, de eredménytelenül, mert a viharos, hideg széllel 50-60 mm esővel, hóesővel és jelentős hóréteggel reánk zúduló -3-4 C-fokos fagy ellen nem lehet védekezni! Legfeljebb azzal, hogy a korábbi, meleg napokra emlékezve, szabadba állított cserepes növényeinket fagymentes helyre menekítettük. A déli tájakról származó rozmaring bokrok, a gránátalma fácskák menthetetlenül kifagytak és csak a fügebokrokat tudjuk a tőből előtörő új hajtásaiból újra felnevelni. 

Kiheverik a növények a megfagyást? 

A bántalmak és a sérülések gyógyulásának folyamata minden élőlénynél – az embernél, az állatoknál és a növényeknél is – hasonlóképpen zajlik le. A kertész az oltókésével elvágja az ujját, akkor az egy pillanat alatt megtörténik, de a sebet fertőtleníteni, bekötözni kell és az csak két-három hét múltán gyógyul be teljesen. Hasonló a helyzet a megfagyott - de nem elfagyott, vagy kifagyott – növényeknél is: a fagy hatására a növények hajtásaiban és leveleiben levő víz percek alatt megfagy, a jég kienged és kedvező esetben a melegebb idő hatására a növény feléled és folytatja az élettevékenységeit, új hajtásokat és leveleket fejleszt. 

A konyhakert ápolása a fagy után 

A veteményeskertben a kikelt zöldborsó, sárgarépa, spenót, sóska magoncok talaját kapálással lazítsuk fel, mert azzal a gyökerek által behálózott, felső talajréteg felmelegedését segítjük elő. A regenerálódó palántáknak sok vízre van szükségük, ezért fokozottan öntözzük őket, lehetőleg langyos esővízzel és minthogy gyorsan kell táplálékhoz jutniuk, szórjunk ki elegendő műtrágyát is. 

A cikket teljes terjedelmében Bálint gazda honlapján olvashatják el. 

Forrás: balintgazda.hu, Fotó: globaltimes.cn/Xinhua

2021-04-08