Belépés Regisztráció

Gulyás Andrea: Az idősek egyre nagyobb értéket adnak


Gulyás Andrea: Az idősek egyre nagyobb értéket adnak

Szociálpolitikai Kerekasztal beszélgetésen vett részt a Civilút Alapítvány kurátora, Gyulás Andrea, ahol lehetősége nyílt az Odaadó Program küldetéséről beszélni.

Az október 5-ei találkozó Gyálon, a Polgármesteri Hivatalban zajlott.

„Közismert tény, hogy Európában, így Magyarországon is egyre jelentősebb az idős emberek aránya a társadalomban. Az EU országokban 1960-2011 között a 65 év feletti lakosság aránya másfélszeresére emelkedett. Szakértők azt vetítik előre, hogy 2010-2060 között a 65 év feletti generáció aránya tovább nő: 16 százalékról 29,3 százalékra emelkedik. Emellett egyre nő az egészségben eltöltött évek száma is, így az idősek egyre nagyobb értéket adnak hozzá a társadalmi és gazdasági folyamatokhoz, egyre nagyobb szerepet kapnak a termelésben, a szolgáltatásban és a fogyasztásban is.

Az Odaadó Program egyik célja éppen az, hogy az idősek által képviselt értékekre és az ő igényeikre hívja fel a figyelmet. Jelenleg az idősgondozás elsősorban fizikai és egészségügyi vonatkozásban tekint az idősekre, a szellemi, a lelki és spirituális dimenziók csak ritkán jelennek meg, holott az idősek képzése, a tanítása, a mentális gondozása, a sport vagy kulturális lehetőségek nagyban hozzájárulnak az aktív és független időskor megteremtéséhez, az egészségben eltöltött évekhez.” – nyilatkozta Gulyás Andrea a Civilút Odaadó Programjáról.

Az Odaadó Program célja, hogy biztosítsa a szépkorúak számára az önálló, aktív életvitelhez szükséges információkat. A megbízható hírek, ismeretterjesztő, segítő videók mellett a portálon megtalálhatók azon szolgáltatók, cégek, civil szervezetek vagy önkéntesek, amelyek gondoskodónak és odaadónak vallják magukat az idősek irányába is. Az ingyenes regisztráció után a szépkorúak egyszerűen tudnak keresni számukra megfelelő szolgáltatót, legyen szó akár fodrászról, gyógytornászról, valamilyen szakipari szerelőről, diétás étkezésről vagy önkéntes segítőkről. Sőt, a szeniorok maguk is jelentkezhetnek önkéntesnek, felajánlhatják értékes tudásukat, tapasztalataikat.

2023-10-06