Belépés Regisztráció

Életmentő okoseszközök szenioroknak – Digitális gondoskodás


Életmentő okoseszközök szenioroknak – Digitális gondoskodás

A digitalizációnak köszönhetően akkor is gondoskodhatunk szeretteinkről, ha távol vagyunk tőlük. Ha minden veszélytől szeretnénk megóvni családtagjainkat, ebben segítségünkre lehet az a sok szeniorokat segítő eszköz, ami sok esetben kiválthatja az állandó felügyeletet. Összegyűjtöttük azokat segédeszközöket, programokat és applikációkat, amelyek mind a szépkorúak biztonságát hivatott szolgálni.

A mai piacon széles választéka van az okosabbnál okosabb ketyeréknek. Ártól és minőségtől függ, milyen funkciókat állíthatunk be, ezek állandó képet mutatnak nekünk és szeretteinknek az aktuális egészségügyi állapotunkról. Ezen eszközök beszerzésével a használója is nagyobb biztonságban érezheti magát.

Okosóra

Ma már igen elterjedt az okosórák használata, az idősebb korosztály előszeretettel használja. Azon túl, hogy világító számlapja könnyen láthatóvá teszi a pontos időt, számtalan információt mutat és tárol a viselőjéről. Ilyen például a pulzusfigyelő és vérnyomásmérő, ami nemcsak nekünk jelzi, ha baj van, de SOS jelet küld a beállított személynek. Beállíthatod, hogy hangüzenetet, értesítőt küldjön arról, mikor kell bevenni a gyógyszereket. Az alvásfigyelő pedig a nyugodt éjszakákat garantálja.

Lokátorapplikációk

A demens betegek egy része gyakran eltéved, sok kellemetlenségtől és aggódástól óvhatjuk meg magunkat, ha bekapcsoljuk telefonjukon a helymeghatározást. Egy egyszerű beállítás segítségével folyamatosan nyomon követhetjük, merre járnak idős családtagjaink. Az okostelefonok rengeteg adatot képesek tárolni, érdemes kihasználni ezeket a lehetőségeket, a segélyhívó is könnyen elérhető, mégis életmentő funkció lehet a telefonunkon.

Esésfigyelő

Időskorban az egyensúlyérzék már nem a régi, sokszor zsibbad a láb, nehezen érzékeljük a környezetet, és eleshetünk, ami súlyos balesetekhez vezethet. Miután a baj bekövetkezett, kulcsfontosságú lehet, mikor érkezik a segítség. Az esést ugyan nem gátolja meg a program, de azonnal jelzi azt, így szeretteink azonnal tudni fogják, ha megcsúsztunk vagy megbotlottunk. Ugyanis a készülékünkben lévő érzékelő jelzi, ha hirtelen váltottunk helyzetet. Abban az esetben, ha elejtettük, de rövid időn belül felvesszük, néma marad, ám ha sokáig nem történik mozgás, jelzést küld a megfelelő személynek.

Gondosóra

A kormány által támogatott, így minden 65 év feletti számára ingyenesen hozzáférhető eszköz a Gondosóra. A magyar találmány a szépkorúaknak segít abban, hogy otthonukban biztonságosan lehessenek állandó felügyelet nélkül is. A nyakon vagy karon viselhető kis eszközön keresztül egyetlen gomb megnyomásával lehet jelzést küldeni. A gondosóra a nap 24 órájában elérhető diszpécserrel van összekötve, aki GPS-lokátorral képes a bajba jutottak pontos helyzetét bemérni, és a segítséget a helyszínre küldeni. Az akkumulátora napokig aktív, könnyen tölthető, ami meglehetősen felhasználóbaráttá teszi.

2023-10-23