Belépés Regisztráció

Mikor, mennyit és hogyan érdemes sportolni?


Mikor, mennyit és hogyan érdemes sportolni?

Számtalan ajánlást kaphatunk és olvashatunk azzal kapcsolatban, hogy mikor, mennyit és hogyan érdemes sportolni. A különböző, szorosan megszabott irányelvek és a minimum értékek sokakat elbizonytalanítanak. Sőt, akadnak szép számmal olyanok is, akik inkább felhagynak a mozgással, ha nem tudják betartani az adott ajánlást. Mondván: akkor nincs értelme. Valójában minden mozgás több annál, mintha nem csinálnánk semmit.

 Minden mozgásnak van értéke! 

 Természetesen nagyon jó lenne a rendszeres, mindennapos célirányos sportmozgást beépíteni a mindennapjainkba. De valljuk be, ez sokszor valóban számos akadályba ütközik. Ám ez nem ok arra, hogy akkor egyáltalán ne is mozogjunk. Ne gondoljuk, hogy a kevés mozgásnak nincs is értelme.  Ezért érdemes leszögezni néhány alapelvet: nincs olyan, hogy kevés mozgás, hiszen minden mozgás több annál, mintha nem csinálnánk semmit! A szervezetünk már ezekért az apróbb mozdulatokért, rövidebb aktív időszakokért is nagyon hálás.

Heti 3x30 perc célzott edzés az ideális, de már kevesebbel is elkezdhetjük 

Ideális esetben minimum heti 3x30 perc célzott edzéssel már nagyon szép eredmények érhetők el szenior korban is. Ehhez még – minden korosztály számára – ajánlott a rendszeres, mindennapi séta. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a mozgásszegény életmód, az inaktivitás a mozgatórendszeri problémák megjelenését hozza magával. Igazi ördögi kör. Az időnként vagy rendszeresen megjelenő fájdalmak, esetleges sérülések miatt félünk a mozgástól.Az inaktív élet azonban újabb fájdalmakhoz vezethet. 

Mozgással sokat tehetünk az egészségünkért 

  Aki még nem tapasztalta, sokszor el sem hiszi, mennyit segít a mozgás az egészség, a jó kondíció, az állóképesség megtartásában. Egyik szenior korú vendégem, aki táncra és tornára is jár hozzám, régóta próbálta rávenni a mozgásra a barátnőjét. A hölgy már csak bottal tudott járni, és orvosai egyértelművé tették: lassan meg kell műteni. Végül azt tanácsolták, addig is kezdjen el mozogni. Ez az orvosi javallat adta meg a végső elhatározást. Másnap már személyesen találkoztunk, hogy kiválasszuk a megfelelő mozgásprogramot.

 Az első alkalommal bizonytalan járással, bottal érkezett a foglalkozásra. Kezdetben sokszor ülve, segítséggel végezte a gyakorlatokat. De ettől függetlenül a hölgy plusz „házi feladatot” is kapott: minden nap kellett otthon is mozognia, gyakorolnia a járást. 

 A második héten - óra közben - már letette a botot, a harmadik héten pedig bot nélkül jött. Nagyon örültünk neki, főleg, hogy a fájdalmai is csökkentek. Mi volt a titok? Mi volt a csodaszer? Semmi óriási nagy dolgot nem csináltunk, csak megbeszéltük, hogy a mozgásszervi problémákat csakis mozgással hozhatjuk helyre. Fokozatosan beépítettünk a heti egy személyes torna mellett egy-egy alap gyakorlatot a mindennapokba. Bármikor elindulhatunk apró lépésekkel a fájdalommentesebb, aktívabb élet felé. Minden mozgásnak, amit végzünk, óriási jelentősége van az egészségünk megőrzésének érdekében. 

Rendszeres testmozgás = jobb közérzet, több energia és hosszabb élet

  Ma már bizonyított, hogy a rendszeres testmozgás jobb közérzetet, több energiát és hosszabb élettartamot eredményez. A rendszeres, harmonikus és változatos testmozgás az egyik legjobb egészségmegőrző és preventív módszer lehet, ami segítséget és lendületet tud adni a mindennapok során, továbbá egyszerre hat testre, lélekre és szellemre. 

7 érv a mozgás mellett

  Ahogyan a cikk elején is leszögeztem: minden mozgás több annál, mintha nem csinálnánk semmit. És minden mozgás hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Erősíti a szívet és a tüdőt, javítja a szív- és keringési rendszer működését.

Erősíti az izmokat és csontokat, segít megelőzni és kezelni az oszteoporózist.

Javítja az egyensúlyérzéket, koordinációt. Így csökkenti a komoly veszélyt jelentő elesés és törés kockázatát. Fejlődnek a mozgásfunkciók, javul a testtudat és a testhasználat.

Enyhíti a depressziót és segít a stressz-oldásban, valamint elősegíti a pihentetőbb alvást.

Javul a hangulat, kiegyensúlyozottabb testi, lelki állapot érhető el.

Fokozódik a szellemi teljesítőképesség: fejlődik a memória, a kognitív funkciók működésbe lépnek a rendszeres mozgástanulásnak köszönhetően. Olyan agyi működés indulhat be, amik évek óta pihenőpályára kerültek!

Ha megérezzük a mozgás jótékony hatásait, és figyelembe vesszük a testünk jelzéseit, minden bizonnyal örömmel és egyre többet mozgunk. Legyen az séta, talajon végzett lazító torna, erősítő edzés vagy kardió - a lehetőségek száma szinte végtelen.

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője   

Cimkék:
2023-07-10