Belépés Regisztráció

Mit tegyen, ha fáj a térde?


Mit tegyen, ha fáj a térde?

Ha ez a kellemetlen és nyugtalanító fájdalom jelentkezik, érdemes átgondolni, hogy vajon mi válthatta ki. A magyarok jelentős része küzd ízületi fájdalmakkal 35 éves kor felett, ezek közül is a térdfájdalom az egyik leggyakoribb tünet. A kiváltó okok között lehet a cipekedés, a lépcsőzés, a gyerekek emelgetése, ezek mind megterhelhetik a térdízületeket. Ha a térdfájdalom befolyásolja az addig megszokott életünket és megnehezíti mindennapjainkat, az bizonyosan megállásra késztet bennünket.

Amennyiben ismerjük a fájdalmat kiváltó okokat, például egy rossz mozdulat, baleset vagy sportsérülés miatt, azonnal el is kezdődhet a kezelés egy gyógytornász segítségével. A porckopás azonban legtöbbször az előrehaladott életkor velejárója, de szerencsére nem törvényszerű. Az idő előrehaladtával a térdben lévő porcréteg elkophat, elvékonyodhat, sőt akár fel is szívódhat. Ekkor a csontok mozgás közben összeérnek, ami súrlódással és fájdalommal jár.

Hogyan lehet az időskori térdfájdalmat kezelni?

Például a vény nélkül kapható fájdalomcsillapító-készítményekkel hatékonyan kezelhetők az ízületi gyulladások, a reuma és az egyéb sérülések. A textiles, hideg vizes borogatás mellett kedvelt a zselés borogatás, ami a fagyasztóban tárolható, és szükség esetén csillapítja az adott terület fájdalmát. A magyar társadalomban sajnos kevéssé elterjedt még az egészségtudatos hozzáállás, pedig az aktív életmód, például a rendszeres séta, a túrázás, a biciklizés és az úszás segíthetne a megelőzésben.

Mi a teendő akkor, ha nem ismerjük a fájdalom kiváltó okát?

Már az ősi gyógyászatban is foglalkoztak a betegségek lelki okaival, de a pszichoszomatikus megközelítés csak a XIX. század elején alakult ki. A szakemberek széles körében már nem kérdés, hogy a testi-lelki-szellemi hatások együttese is kiválthat egyes betegségeket.Szinte divattémává vált mára a betegségek lelki okainak fejtegetése. „Ha fáj a hátunk, biztos nehéz terhet cipelünk”. „Fájhat a gyomrunk, ha valamit nem tudunk megemészteni.” „Ha fáj a térdünk, makacsok vagyunk” … és többnyire azt is hozzáfűzik ilyenkor, hogy „nincs bennünk kellő alázat”. Mindenhonnan a betegségek lelki okairól szóló bölcseletek, idézetek ugranak elénk. Ezek többsége nem biztos, hogy helytálló, de néha érdemes átgondolunk, és megéri önvizsgálatot tartani.

Mi a térd spirituális szerepe?

A térdelés az elfogadást, alkalmazkodást jelképezi.Érdemes nyitottabbá, elfogadóbbá válni a környezetünkkel szemben, és miközben a megfelelő kezelések hatására gyógyulunk, lelkünkben is szabadabban léphetünk tovább.

Térdprotézises műtétekhez (is) hosszú a várakozási idő. A várólisták tételes lekérdezése elérhető a NEAK honlapjáról. 2023-as adatok szerint 11 594 beteg vár átlagosan 226 napot, hogy sorra kerüljön. A betegek döntő többsége, 70-80 százaléka csak a közellátást veszi igénybe, 4-9 százalékuk pedig magánellátást vesz igénybe: azok száma, akik csak magánorvoshoz járnak, egy százalékon áll – derül ki a NEAK adataiból. A privát szolgáltatást választók aránya ennél jóval magasabb lehet, mert nincs megbízható adat arról, hányan mennek éves szinten privát ellátóhoz, az egyes intézmények külön adnak tájékoztatást az éves betegforgalmukról. - Forrás: webbeteg

 

2023-10-01