Belépés Regisztráció

Az anyák napja és a labdarúgás összekapcsolása: lehetséges ez?


Az anyák napja és a labdarúgás összekapcsolása: lehetséges ez?

Minden túlzás nélkül mondható, hogy 2024. május 5-én világraszóló dolog történt a Ferencváros labdarúgóstadionjában, a zsúfolásig megtelt Groupama Arénában. A Ferencváros-Debrecen NB1-es bajnoki labdarúgó mérkőzésre vonuló játékosok édesanyjukkal vagy anyósukkal vonultak fel a gyepre, a nézők köszöntésére. Ez a világon egyedülálló és megható kezdeményezés a Fradi vezetőségének érdeme, s több hónapos, a szülőkkel és a Debrecennel történt egyeztetés előzte meg a szép gesztust. Ez a nemes lépés erősíti azt a tényt, hogy a versenysportnak igenis köze lehet a családhoz, a nemzeti hagyományokhoz, és mindenhez, ami közösséget teremt.

Az anyák napját a világon mindenhol megünneplik: Braziliától Svédországig, Ausztráliától Kanadáig. Különleges és ezzel együtt érdekes, hogy eddig egyetlen sportklubnak sem jutott eszébe, hogy az édesanyákat úgy is meg lehet ünnepelni, hogy elutaztatják őket a csapathoz, és a mérkőzés előtt együtt jönnek be fiaikkal, hogy köszöntsék a közönséget, azok pedig köszöntsék őket.

Ez az esemény azért is különleges, mert felhívja a figyelmet arra, hogy a versengés, a harc, a „jobb akarok lenni a többieknél” ma talán túlságosan is uralkodó eszméje mögött mindenkinek ott van valami, ami közös, ami elvileg összetarthat minket: a személyes élet, azon belül a család fontossága. Fontos ez a mohamedán, a buddhista, de a zsidó-keresztény civilizációban felnőtt embernek is, egy olyan egység, amelyben nemcsak felkészülünk az élet feladataira, hanem szeretetteljes védelme békét, nyugalmat és harmóniát teremthet az életünkben. „Nem vagy egyedül” – üzeni a jó család, és ehhez a családtagok sokszor emberfeletti dolgokat tesznek. Most például azt, hogy Ecuadorból vagy Braziliából vagy éppen Székelyföldről odautaznak Magyarországra az első hívásra, munkájukat otthagyva, hogy megmutassák: büszkék gyermekükre. 

Jó volt látni ezt a bevonulást, s gerontológiai kutatóként azt is hozzá tudom tenni, hogy igen: mind a program kitalálóinak, mind azoknak, akik ezt az eseményt örömmel elvállalták és felvállalták, jók voltak a „megelőző”, a „szekunder minták”. Azaz nagyszüleiktől és dédszüleiktől is azt kapták, hogy az ember életében a család kiemelt szerepelt játszik. 

A körülöttünk lévő világ, a fogyasztói társadalom a végtelen szabadságot hirdeti: ma mindenki az lehet, ami akar lenni, és amit az anyagi körülményei engednek. A Ferencváros ezen gesztusa azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a legősibb életformák és értékek védelme nem lehet relativizálás tárgya, ezeknél nem kérdés, hogy mindig is fontosak lesznek – amíg világ a világ. 

A mérkőzést egyébként a Ferencváros 5-1-re nyerte meg, erre azonban csak a legvérmesebb szurkolók fognak emlékezni. Az anyák napi bevonulásra azonban biztosan mindenki, aki látta a közvetítést.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-05-15