Belépés Regisztráció

Kutya 65 fölött – Ezeket a kutyákat ajánljuk az idős korosztálynak


Kutya 65 fölött – Ezeket a kutyákat ajánljuk az idős korosztálynak

Nincs hűségesebb társ egy kutyánál! Több kutatás is bizonyítja, hogy négylábú kedvencünk tartása komoly egészségügyi és mentális előnyökkel jár. Érdemes fontolóra venni időskorban annak lehetőségét, hogy megosszuk életünket egy szőrös kis szeretetgombóccal.

Nyugodtabbá, kiegyensúlyozottá és egészségesebbé teheti a gazdát a kutya. Fokozottan igaz ez az éppen nyugdíjba vonult korosztályra, akik az aktív élet után más élethelyzetbe kerülnek, ami kevesebb mozgással, olykor magánnyal jár együtt. Nehéz egyik napról a másikra abbahagyni a munkát, és feladatok nélkül maradni, de egy kutya mellett mindig akad tennivaló.

A napi séták hű társunkkal rutint alakít ki az életünkben, és mozgásra késztet. A hosszú sétáknak a szabadban számtalan élettani előnye van. Az egyik legkíméletesebb mozgásforma, ami óvja az ízületeket, és ha mindezt a friss levegőn végezzük, még a tüdőnknek is jót teszünk.

Új ismeretségekre is szert tehet az ember, a kutyások ugyanis szívesen elegyednek szóba egymással. A kutyafuttatók is ideális találkozópontok lehetnek a gazdik és az ebek számára.

Bizonyítottan stresszoldó hatása van az állattartásnak, vidámabbá teheti a hétköznapokat, és még arra is vannak kutatási eredmények, hogy ezek következtében a vérnyomás értékei is javulnak. Fontos hangsúlyozni, hogy a kutya felelősséggel is jár. A sok mozgás mellett gondoskodni kell a táplálásáról, a higiéniájáról, és rendszeresen oltást kell kapnia. Ezek a feladatok is segítenek abban, hogy tevékenyek maradjunk.

Az öregedéssel nemcsak a napi rutin változik meg, hanem az ember szociális kapcsolatai és szellemi teljesítőképessége is. Azok az idős emberek, akiket esetleges betegségeik korlátoznak, hajlamosabbak beszűkült, egyhangú életet élni. Nekik segíthetnek a legtöbbet a háziállatok nyitottnak és vidámabbnak maradni. Rengeteg szeretet ad a négylábú barát: tudományosan bizonyított, hogy ölelgetésük, szeretgetésük endorfint szabadít fel a szervezetben, ami fontos szerepet játszik a jó közérzet kialakulásában, csökkenti a depresszió esélyét. Az sem véletlen, hogy az állatterápiát világszerte alkalmazzák idősotthonokban.

Ezeket a kutyatípusokat ajánljuk időseknek

1. Bichon frisé

Ez az apró négylábú imádja az állandó társaságot, így igazán ragaszkodó barátja lehet egy szépkorúnak. Egészen pici termetű marad, csupán néhány kilót nyom, így könnyedén kézbe lehet kapni. Nincs nagy mozgásigénye, így rövid séta is elég neki, viszont a bundáját rendszeresen nyírni kell. Havonta kétszer tanácsos meglátogatni a kutyakozmetikust.

2. Francia buldog

Ugyan gyakran megmakacsolja magát, de szeret nagyokat pihenni a gazdi mellett a kanapén. Kifejezetten kevés a mozgásigénye, így – ha elvégezte a dolgát, szinte magától visszafordul, és elindul haza. Azoknak lehet jó választás a francia jó barát, akik mozgásszervi megbetegedés miatt már nem szívesen mozognak túl sokat.

3. Pembroke welsh corgi

Vidám, könnyen alkalmazkodik, és gyorsan tanul. A legideálisabb társ minden korosztály számára. Nagyon okos, akár kis trükkökre is megtanítható, amivel a gazdi és az állat is egyaránt szórakoztathatja magát. Lába rövid, ebből kifolyólag nem szereti a sok rohangálást, akár rövid séta is elegendő a számára.

4. Törpespicc

Sokat alszik, és imádban lakásban lenni. Egy-egy apró játékkal akár hosszú órákig eljátszik. Ragaszkodó, kedves és bújós szeretetgombóc. A rendszeres szőrzetápolás nála is elengedhetetlen.

5. Mopsz

Nem ugat, és alacsony a mozgásigénye. Jól kijön a környezetével, imádja a gyerekeket, és a többi kutyával sem szokott összeveszni. Kifejezetten jó személyiséggel megáldott fajta a mopsz.

2023-10-27