Belépés Regisztráció

Egyszerre sport, játék és intergenerációs élmény: a bowling


Egyszerre sport, játék és intergenerációs élmény: a bowling

Apa, nálunk is van ilyen játék? – kérdezte nemrégiben a legkisebb, tízéves fiam, miközben egy Piedone-film részletét mutatta, ahol a szereplők éppen egy bowling-pályán játszottak. A golyó, a bábuk pedig megragadták a gyermek képzeletét. Kérte, hogy játszunk mi is! Így együtt fedeztük fel a sport és a játék élményét, miközben a gerontológiai kutató énem is megszólalt: ez igazi intergenerációs szórakozás!

A bowling ma már Magyarországon is népszerű

A mai szenior korosztály gyermekkorában kétféleképpen találkozhatott a tekével, illetve a bowlinggal. Egyrészt a helyi presszó udvarán láthattunk tekepályát, és a gyerekeknek külön élmény volt, hogy ők állíthatták fel a bábukat a felnőttek játékához. A bowlingot pedig csak az amerikai filmekből ismertük, és csodálkoztunk, hogy a golyókat gyönyörű fényes, csillogó pályákon gurítják, a bábukat pedig gép állítja fel.

Mára hazánkban is meghonosodott a bowling-kultúra, tucatnyi terem várja a gurítani vágyókat. Akik pedig rendszeresen járnak ezekbe a termekbe, tanúsíthatják, hogy ténylegesen minden korosztály játszik a gyönyörű és tiszta pályákon: a tízéves gyermektől a hetvenéves szeniorig.

Minden korosztály számára ajánlható családi szórakozás

Éppen ezért a pályát érdemes előre lefoglalni interneten vagy telefonon. A játékhoz adnak külön cipőt, ezért zoknit érdemes vinnünk magunkkal. (Egyes pályákon a sportcipőt is elfogadják). Elkérik a játékos-nevünket is, ez felkerül a pálya feletti monitorra, ahol ezután minden utasítás elolvasható és a pontszámaink is jól követhetők.

Innentől már csak az a dolgunk, hogy a különböző súlyú golyók közül egy megfelelőt kiválasztva minél több bábut lökjünk el. A kezdőknek annyi segítséget adnak, hogy a pálya két szélén, a golyóvezető csatornába egy-egy terelő alumínium csövet tesznek, amelyen finoman megpattanhat a golyó, így a pályán marad, nem lesz érvénytelen a dobásunk. 

Jó, jó, de mennyibe kerül? – merül fel a kérdés. Általában egy-egy pálya egyórás bérleti díja 5000 forint körül mozog. Ha bevonunk a programba barátokat is, akkor ezt a költséget meg tudjuk osztani. Ráadásul, ha többen játszunk, még izgalmasabb a játék!

Minden pályán, ahol jártunk, örömmel láttam, hogy idősebbek is játszanak. Az egyik helyszínen például két, hatvan feletti mérnökember vívott ádáz csatát egymással. Máskor a nagymama hívta meg négy unokáját egy meccsre, a gyerekek hangos szurkolással buzdították egymást. Láttunk mini osztálytalálkozót is: hat, bőven ötven feletti egykori osztálytárs játszott egymással az egyik pályán, teljesen belefeledkezve a versenybe.

Bowlingozhatok?

Eddig arról beszéltünk, hogy kiknek jó a bowling. Természetesen felmerül a kérdés másik oldala is: kinek nem ajánlott? Nyilvánvalóan előfordulhatnak olyan izom, ízületi és csontproblémáink, amelyeknél nem ajánlják azt, hogy a jobb- vagy éppen a balkarunkat (kinek melyik ügyesebb) használjuk. Amennyiben kételyeink vannak, érdemes előtte megkeresnünk kezelőorvosunkat, aki pontosan el fogja mondani, hogy mi a teendő.

Azon majd ne lepődjünk meg, ha egy nappal a játék után kellemes izomlázunk lesz. És persze azon se, ha gyerekeink és unokáink még hetekkel a játék után is szeretettel emlegetik, milyen jó volt együtt, milyen jót szórakoztunk.

Mindezeket összegezve elmondható: bowlingozni, ha az orvos nem mondja az ellenkezőjét, mindenképpen érdemes nőnek-férfinak egyaránt. Jót tesz a testnek, a léleknek és a szellemnek is. Próbáljuk ki minél többen!

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2023-09-10