Belépés Regisztráció

Utazási tippek idősebb korban - Hogyan őrizzük meg nyugalmunkat a repülőtéri várakozások közepette?


Utazási tippek idősebb korban - Hogyan őrizzük meg nyugalmunkat a repülőtéri várakozások közepette?

„Légy, mint szikla rendületlen…” - írta Kölcsey Ferenc. Az időskor beköszöntével a nyugodt, zavartalan életvitel, a komfortzóna békéje egyre fontosabbá válik. Azonban az utazások, legyen szó akár a repülőtéri várakozásról, a hosszú vonatozásról vagy autós utazásról, gyakran úgynevezett distresszel (azaz negatív, káros stresszel) járhatnak. Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan őrizhetik meg az idősek a lelki nyugalmukat utazás közben, ezúttal a repülőtéri várakozások idején.

A repülőtéri várakozások kezelése

A repülőterekre nem érdemes több órával korábban érkezni, mint ahogy a gépünk elindul. A jegyek pontosan tartalmazzák a megérkezés optimális és végső idejét. Az előbbihez képest maximum negyedórával érdemes előbb érkeznünk, hogy legyen elegendő idő a becsekkolásra és a biztonsági ellenőrzésre. Ezzel együtt nagyon fontos, hogy viseljünk kényelmes ruhát és cipőt, hogy a várakozás minél kevésbé legyen az izzadás vagy éppen a fázás miatt fárasztó, és ne legyen túl sok csomagunk sem, amelyek csak kényelmetlenséget okoznak. Nagyon fontos, hogy tartsuk kéznél az összes szükséges dokumentumot (útlevél, jegy, egészségügyi papírok), hogy ne kelljen keresgélni, ha egy ellenőrzés adódik – ennek lehető legjobb módszere az, hogy minden fontos dokumentumunkat a telefonon is tároljuk, fénykép formájában, így ha gyorsan hozzájuk akarunk férni, letöltjük, vagy éppen leolvasásra megmutatjuk azokat.

Ha időben érkezünk a reptérre, akkor is lehetséges, hogy egyéb okból később indul a gép, így várakozni kell. Ezekre az eshetőségekre hozzunk magunkkal egy jó könyvet, egy nyomtatott újságot, töltsünk le előre néhány zenei albumot, podcastot vagy telepítsünk valamilyen logikai alapú játékot a telefonunkra, hogy gyorsabban teljen az idő. Amilyen ételt és italt beengednek a biztonsági ellenőrzéskor, és egyszersmind természetesen szeretünk, azt mindenképpen hozzuk magunkkal, így nem bosszankodunk a reptéri árakon, és a megszokott periódusban tudunk táplálkozni.

Szintén fontos, hogy csomagjainkat és személyi okmányainkat tartalmazó táskáinkat mindig tartsuk magunknál, és ha mellékhelyiségbe megyünk, akkor is legyen, aki figyel ezekre. A repülőtéri várók túlnyomó része ugyan be van kamerázva, és így ritkák a bűncselekmények, de érdemes mégis minden eshetőségre gondolnunk.

Különösen fontos, hogy a legfontosabb gyógyszereinket mindig hozzuk magunkkal, hogy ezek bármilyen csomag elvesztése esetén is elérhetők legyenek a számunkra.

Végül pedig szükséges, hogy keressünk egy nyugodt, csendes, kényelmes, árnyékos helyet a reptéren, ahol le tudunk ülni és pihenni. Fontos, hogy ez olyan hely legyen, ahol van konnektor, amellyel akár egy töltő is üzemeltethető (szerencsére a világ repülőterein már elterjedt a töltőoszlop és a konnektoroszlop is, illetve a várakozóhelyek ülései mellett és alatt gyakran találhatók áramforrások. Nem szégyen egy olyan kapu várakozórészéhez ülni, ahol éppen nincs kiírva gép, és egészen biztosan ránk sem fognak szólni, hogy miért ott várakozunk. Sok utazó visz magával a repülőutakra úgynevezett powerbankot is, amelybe belehelyezve a csatlakozót, a telefonunk tölthető, illetve nem merül le olyan gyorsan (az utóbbi években egyre több olyan számítógéphordozó táskát fejlesztenek, amelyekben beépített powerbank található).

Összességében elmondható: a repülőutak előtt, a várakozás során nekünk magunknak kell kényelmessé tenni azokat a perceket, amíg nem indul a gép. Legyünk ebben kreatívak és kellőképpen türelmesek!

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2024-07-10