Belépés Regisztráció

Már ilyen is van: valóságshow 60 év felettiekkel


Már ilyen is van: valóságshow 60 év felettiekkel

2023. szeptember 28-án az amerikai ABC-csatornán debütált egy hosszú valóságshow, a The Golden Bachelor (Az Aranylegény), amelynek keretében a hatvan év feletti, kedves és szép asszonyok versenyeznek az „aranylegény”, a hetvenkét éves indianai, gazdag üzletember, Gary Turner kegyeiért. 

Nem meglepő, hogy Magyarországon a valóságshow kifejezéshez nagyon rossz jelentések tapadtak, hiszen a kereskedelmi televíziók a 2000-es években többnyire ezek legrosszabb változatait hozták a magyar tévénézők elé. Nem egyszer előfordult, hogy erotikus munkával pénzt keresők, pszichésen sérült emberek kerültek a képernyőre, és a nézők jelentős része szekunder szégyenérzettől vezérelve inkább magát a televíziós csatornát is elkerülte, mintsem hogy egy percet is lásson ezekből a botrányos „műremekekből”.

A valóságshow műfaja azonban sokkal gazdagabb, mint az, amit akkor elénk tártak. Az elmúlt évtizedben már sokféle változata jelent meg hazánkban is, a túlélőshow-tól kezdve a szerelemkeresőig – utóbbiak már nem meglepő módon sokkal kevesebb kritikát kaptak a nézőktől. Egy ilyet alakított át az 1948-tól működő ABC televíziós csatorna is, amikor – a nézettségi és korosztályos adatokat összegezve - azzal állt elő, hogy a hatvan felettieknek is legyen valóságshow-ja. 

A műsorra huszonkét, hatvan és hetvenöt év közötti, csinos, ízlésesen öltözködő, értelmesen fogalmazó, egyedülálló asszonyt választottak ki, akikkel az üzletember randikra megy, és közülük választja ki új szerelmét. A hölgyek már többnyire nyugdíjasok, de eddigi életük során rendkívül aktív munkát végeztek, ki tanárként, ki PR-szakemberként, ki mozgásterapeutaként, de akad közöttük fogtechnikus és ingatlanszakértő is. Sőt: egyikük, a 67 esztendős Renée fiatalabb korában országosan ismert pompom-lány volt, egy amerikai futballcsapatnál. 

A műsort, amelynek forgatását már 2020-ban szerették volna elkezdeni, de a Covid-járvány   megakadályozta, ugyanaz a Jesse Palmer fogja vezetni, aki a legnépszerűbb Nagy Ő-sorozatok házigazdája. A randevúpartnerek egy kastélyban fognak találkozni, de egyszersmind, alkalmanként érdekes és különleges helyszínekre mennek el, hogy jobban megismerjék egymást. 

Miért is fontos egy ilyen műsor az idősebb korosztály számára? A legfontosabb üzenetét azt hiszem, mindenki érti: „never too late…” Azaz sohasem késő megélni a szerelmet, a párválasztás örömét. Hiszen egyáltalán nem biztos az, hogy ha az igazi szerelem nem ért el minket életünk 60. évéig, akkor már nem is fog. Természetesen azt is tudni kell, hogy az ilyen műsorok nagyon sokszor a nézettségről szólnak, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a végül győztes pár együtt is marad. Azonban ha végül szakítanak, akkor is változatlan az üzenet: ne csukd be érzelmeid kapuját, legyél nyitott új kapcsolatok lehetőségére, különösen akkor, ha az élet önhibádon kívül úgy hozta, hogy egyedül maradtál, és ebben nem érzed túl jól magad.  

Azt hiszem, ezt az üzenetet mindannyiunknak érdemes megértenie, és ha bővebben érdekel minket a sorozat, akkor keressünk rá az ABC-csatornára, s izguljuk végig a műsor alkalmait, akár egyedül, akár társaságban. Nem fogunk unatkozni.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2023-09-08