Belépés Regisztráció

A nagyival is lehet! Ünnepi készülődés a nagyszülőkkel


A nagyival is lehet! Ünnepi készülődés a nagyszülőkkel

Sok ötven-hatvan év feletti tanítványom panaszkodik, hogy alig látja az unokáit: bár nem laknak túl messze egymástól, a kicsik iskola után nyelvóráról zeneórára, edzésről iskolai szakkörökig szaladnak, s ha nagyjából kéthetente, főleg hétvégén adódik egy pár óra a beszélgetésre, akkor már mindenki nagyon boldog. A szünidőkben a gyerekek nagyon sok időt töltenek a digitális eszközökkel, így a kívánt együttlétek megint gyakran rövidek vagy teljesen elmaradnak. Ebben a cikkben arról szólunk, hogy ha hétköznap kevesebbet látjuk egymást, akkor legalább a családi (születésnap, névnap, házassági évfordulók), vagy egyházi (húsvét, karácsony, pünkösd) ünnepi készülődésbe hogyan lehet bevonni az unokákat, s ezzel valamelyest pótolni a kimaradt, közös időt.

Vásárolj közösen az unokákkal!
A családi vagy éppen karácsonyi ünnepi készülődés fontos része a megfelelő ajándékok kiválasztása. Ilyenkor az unokák elkísérhetik a mamát és a papát a plázába vagy a kedvenc üzletbe, és segíthetnek a választásban. A vásárlás közbeni séta jó alkalom egy-egy spontán beszélgetésre, és arra is, hogy az unokák meséljenek a mindennapjaikról, akár arról is, ami feszíti a lelküket. Nem olyan direkt és feszélyezett a helyzet, mintha egy asztalnál ülnénk, így nagyon sok esetben a másik ember jobban megnyílik, bátrabban mesél el fontos eseményeket, érzéseket, gondolatokat, s az ekkor folytatott beszélgetésekre később, nyugodtabb körülmények között vissza is lehet majd térni. A közös vásárlás mindemellett arra is jó alkalom, hogy az unokák segítsenek a csomagok szállításában is – ezzel is kisegítik a nagyit, s egyszersmind azt is érzik, hogy jobban részei az ünnepnek.

Az ajándékok kiválasztása természetesen nemcsak úgy történhet ma már, hogy elmegyünk vásárolni, hanem az interneten is rendelhetünk. Ezt is bátran végezhetjük együtt az eszközök használatában jártasabb, gyorsabban klikkelő unokákkal, s a válogatás közben megbeszélhetjük együtt a „világ dolgait”.

Készítsd el az ünnepi ételt az unokáddal!
Ha ügyesek vagyunk, már egészen kicsi gyerekeket is bevonhatunk az ünnepi sütési-főzési készülődésbe. Öt-hatéves gyermek már tud süteménytésztát keverni vagy éppen segítségünkkel egy olyan mártogatós krémet összeállítani, amely feldobja a vacsorát. (Természetesen a vágóeszközöket inkább hagyjuk meg a tizenéveseknek!). Ugyanígy már a négy-ötéves kisgyerek képes tésztaformákat gyúrni vagy kivágni műanyag vagy fém formákkal, s a közös sütés-főzés előnye az, hogy folyamatosan beszélgetünk, nevetünk, s jobban összeszokunk, megismerjük egymást, nem szólva arról, hogy a kicsik megtanulják azokat a főzési-sütési trükköket, amelyeket majd ők is alkalmaznak felnőtt korukban.

Sok nagymama arról mesél, hogy ha az iskolában kicsit akadozik az unoka olvasása, jó gyakorlat, és megbocsátható trükk, hogy csak annyit mondunk nekik: „kislányom, kisfiam, a mama nehezebben olvassa a receptkönyvet, ha közben főz-süt, kérlek olvasd fel a receptet!”

Díszítsétek együtt az ünnepi asztalt és a szobát!
A karácsony vagy a húsvét vagy akár egy születésnapi ünneplés remek alkalom arra, hogy együtt készítsük az ötletes, egyedi asztaldekorációt. Együtt hajtogatjuk a szalvétákat, együtt találjuk ki a tálalási fortélyokat, és az asztali dísztárgyakat is együtt tervezzük meg és készítjük el. Ugyanez a helyzet a szoba díszítésével is: elkezdhetjük akár az internet segítségével együtt kitalálni, hogy milyen díszeket hozzunk létre, s azokat hová helyezzük el, kellemes meglepetést okozva a család többi tagjának.

Készítsünk együtt virtuális emlékfüzetet!
Ha az unokánk szereti a képek és a videók szerkesztését, megbeszélhetjük vele, hogy az ünnep alkalmából a családtagok nemcsak tárgyi ajándékot, hanem egy ajándékvideót is kapnak, amelyben életük fontos eseményeit, örömeit kellemes zenével ellátott, szerkesztett videóban látják viszont. Szép élmény lehet az ünneplés egy adott, meghitt pillanatában ezt a videót lejátszani, s ezzel is jelezni figyelmünket, szeretetünket a hozzánk közel állók iránt.

A videó készítése során pedig biztosan közelebb kerülünk egymáshoz: unokánkkal együtt válogatjuk ki a képeket, filmeket és az aláfestő zenét, s közben beszélgetünk egymással, s így a generációk jobban egymásra találnak!

A példákból látható: az ünnepi készülődés remek alkalom nemcsak arra, hogy közösen létrehozzunk valami fontosat és szépet, hanem arra is, hogy ha már a hétköznapokban ez nehezebben megy, ekkor közelebb kerüljünk egymáshoz, jobban megismerjük egymást, használjuk ki ezt a lehetőséget!

 

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

2023-12-20