Belépés Regisztráció

Idősgondozás Magyarországon és az Európai Unióban konferencia


Idősgondozás Magyarországon és az Európai Unióban konferencia

Az Európa jövője konferenciasorozat részeként a Civilút Alapítvány az idősgondozás kérdéseiről, fejlesztési lehetőségeiről tartott konferenciát Idősgondozás Magyarországon és az Európai Unióban címmel március 18-án, Budapesten.

Az Európai Unió tagországaira – illetve Európa egészére – jellemző az átlagéletkor emelkedése. A társadalomban egyre nagyobb arányban van jelen a szenior korosztály és a családszerkezet megváltozásával egyre nagyobb figyelem hárul az idősgondozás kérdésére.  A konferencia célja az volt, hogy megvizsgálja, milyen irányba fejleszthető az idősgondozás, melyek azok a formális és informális támogatási eszközök, amelyek az idősek érdekeit szolgálják.

Az elhangzott előadások alapján jól látható, hogy az idősgondozásban olyan, az egyéni szükségletekre is reagáló megoldásokra van szükség, amelyek a digitális technológia biztosította lehetőségek felhasználásával elősegítik a helyben öregedés (aging in place) megvalósítását. 

Bevezető előadásként Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora a Odaadó Programot mutatta be a jelenlévőknek. A www.odaado.hu weboldal három fő pillérre épülve, a digitális technológia lehetőségét felhasználva segíti az idősek életét, biztosítja a független életvitelhez szükséges gondoskodást, biztonságot és a társadalmi felelősségvállalás elvére épül.  Az első pillér a szolgáltatáskereső funkció, amely abban nyújt segítséget, hogy a szenior korosztály a digitális technológia felhasználásával találjon rá a számára megfelelő szolgáltatásokra, illetve   ellenszolgáltatásért vagy önkéntesként az idősek is felajánlhatják tudásokat, szakértelmüket. A másik pillér a Tudástár, amely az idősek számára fontos, az egészséges életvezetést támogató hiteles információkat fogja össze cikkek, videók, tájékoztató, ismeretterjesztő anyagok formájában.  A harmadik pillér pedig az önkéntesség népszerűsítése egy Odaadó Önkéntes hálózat létrehozása által.

A tapasztalatok, visszajelzések alapján az Alapítvány elkészítette az Odaadó Applikációt is, amely a szolgáltatáskereső funkció mellett emlékeztető és riasztási funkciókat is tartalmaz. Az applikáció android készülékekre már letölthető, és hamarosan elérhető lesz iOS készülékeken is.

Dr. Beneda Attila, a Miniszterelnökség Családpolitikáért Felelős Helyettes Államtitkára is beszámolt infokommunikációs fejlesztésekről és programokról. Egyebek mellett a Digitális Jólét Pontokat és a Digitalizáció az Aktív Idősekért Programot emelte ki, amelynek keretében országszerte térítésmentes informatikai kompetenciafejlesztéssel segítették a 65 évnél idősebbeket. A képzés célja az informatikai eszközök alapszintű ismeretének, valamint az internet hatékony, biztonságos használatának elsajátítása volt. Emellett arról is beszélt, hogy a közösségi élet és a sport – például az Országos Gyalogló Idősklub hálózathoz való csatlakozással – ugyancsak nagyban hozzájárul az idősek egészségének és önállóságának megőrzéséhez.

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, Belváros-Lipótváros család- és szociálpolitikáért felelős alpolgármestere és az Országos Idősügyi Infokommunikációs Program szakmai irányítója is bemutatta programjukat, amely elsősorban azokat a 80 év feletti időseket segíti, akik hátrányos helyzetű településeken magányosan élnek és nem, vagy csak segítséggel képesek elhagyni otthonukat. Részükre az állam finanszírozta a számítógépet és internet szolgáltatást és az eszközök elsajátításához szükséges képzést, saját otthonukban. Az alapismeretek megszerzése után napi 8 órában olyan online programokat biztosítanak a számukra, amely a három legnagyobb problémájuk, a magányuk enyhítéséhez, a biztonságuk növeléséhez és az egészségromlásuk akadályozásához járulnak hozzá. Kitért arra is, hogy pilotként elindították az Okos Otthon Programot, amely a mesterséges intelligencia segítségével összehangol élet- és vagyonbiztonságot garantáló digitális eszközöket, annak érdekében, hogy a bentlakásos intézménybe költözésre várakozók listája 40 százalékkal csökkenjen.

Fige Gergely, az Idősügyi Infokommunikációs Program szakmai vezetője a gyakorlati tapasztalatokat osztotta meg a résztvevőkkel. Mind a felhasználók, mind az idősek hozzátartozói, mind pedig a szakemberek számos pozitív visszajelzést fogalmaztak meg.

Mátics Katalin, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete elnöke Az időellátás továbbfejlesztési vagy továbbfejlődési lehetőségei című előadásában az intézmények, szolgáltatók, a szociális szférában dolgozók szemszögéből vizsgálta a témát. Hangsúlyozta, hogy a meglévő alapszolgáltatások iránti igény folyamatosan változik, ezért az egyéni szükségletekre is reagáló megoldásokra van szükség. Arra is rámutatott, hogy a digitális technológiák alkalmazása csak akkor lehet sikeres, ha az idős embert helyezi a fókuszba.

Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Program támogató szakértője szintén a szemléletváltás fontosságáról beszélt előadásában. Jelenleg az idősgondozás elsősorban fizikai és egészségügyi vonatkozásban tekint az idősekre, a szellemi, lelki és spirituális dimenziók csak ritkán jelennek meg a szolgáltatásokban. Holott az idősek képzése, a tanulás, a mentális gondozás, a sport vagy kulturális lehetőségek nagyban hozzájárulnak az aktív és független időskor megteremtéséhez. – Az idős emberről való gondolkodás horizontját kell megváltoztatni – emelte ki.

Az előadások után az interaktív fórumon a résztvevők elsősorban az otthonápolással és a bentlakásos intézményekkel kapcsolatban fogalmaztak meg kérdéseket.  Az előadók a szerint olyan szolgáltatási koncepciókat kell kialakítani, amelyek a helyben idősödést, az aktív és független időskor megteremtését támogatják. A különböző digitális vagy részben digitális programokkal nagy mértékben csökkenthető az ápolási szükséglet, illetve az otthoni környezet is idősbaráttá és biztonságossá tehető.

2022-03-31