Belépés Regisztráció

Civilút Szenior Akadémia 5. rész – Alvási nehézségek időskorban


Civilút Szenior Akadémia 5. rész – Alvási nehézségek időskorban

A Civilút Szenior Akadémia videójában ezúttal az időskorban előforduló alvási nehézségekről beszél Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője.

Miért is lehet az, hogy idősebb korban sokszor fáradtabban ébredünk? A Civilút Szenior Akadémiában három gyakori, elsősorban idősebb korban jelentkező problémát mutatunk be. Az alvási apnoé egy olyan probléma, amelynek során alvás közben a légzés nagyon lelassul, sőt, időszakonként abba is marad, nagyon súlyos esetekben akár percekre is. A probléma sok esetben cukorbetegségre utal, ezért mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Az alvászavar másik oka lehet az úgynevezett nyugtalan láb szindróma, amely jellegzetes tünetekkel jelentkezik. Éjszaka fáj a lábszár, sokszor olyan érzés, mintha valami mászna rajta, és a páciens erős késztetést érez, hogy sétáljon. Ugyanakkor a görcs és a zsibbadás nem jellemző tünete a nyugtalan láb szindrómának.

Végül, de nem utolsó sorban a Civilút Szenior Akadémia videójában hasznos tanácsokat hallhatnak arról is, hogy segítsük a demenciával küzdő betegek alvását. Hasznos és közérthető tanácsok a videóban!

Cimkék:
2021-11-25