Belépés Regisztráció

Civilút Szenior Akadémia 6. rész – Időskori függőségek


Civilút Szenior Akadémia 6. rész – Időskori függőségek

Hogyan ismerhető fel az időskori függőség? Milyen jelekre figyeljenek a családtagok? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszol a Civilút Szenior Akadémia videójában Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, a Civilút Alapítvány Odaadó Programjának támogató szakértője.

A függőség olyan pszichológiai, pszichiátriai probléma, amikor valamilyen viselkedésmód „elszabadul” a személyiségben és egyre jobban uralja azt. Akkor válik kóróssá, amikor a mindennapi életvezetést és/vagy az egészséget és/vagy a környezetet károsítja és a függőnek kényszeres ingere van a cselekedetre, különben rosszul érzi magát.

A függőség kialakulása az időseket is veszélyezteti, hiszen nyugdíjasként sokan feleslegesnek, haszontalannak érzik magukat, magányosak, izoláltabbak, kevesebb pozitív energiaforrás éri őket. Ezért másban keresnek örömforrást; nem feltétlenül csak az alkoholra kell gondolni, bármi lehet a függőség tárgya. Ha ez már az egész személyiséget uralja, akkor a család és szakember segítségével fordítható vissza a folyamat.

2021-12-13