Belépés Regisztráció

Testtartáshibák és megoldások


Testtartáshibák és megoldások

Napjainkban egyre több szó esik a monoton, mozgásszegény életmód és a mozgatórendszeri problémák kapcsolatáról, ám még mindig sok tévhit is kering a köztudatban.   Az emberi szervezet egyik legfontosabb szükséglete a folyamatos, változatos, rendszeres és harmonikus testmozgás. A nem megfelelő életmód miatt viszont tartáshibák alakulhatnak ki, és ha nem megfelelően tréningezzük a testünket, gyorsan jelentkezhetnek a degeneratív (használat következtében elváltozó), és egyéb egészségügyi problémák. Jó hír: van megoldás!

Milyen a helyes testtartás?

A testtartás elemzésénél a fej, a törzs és a végtagok helyzetét vizsgáljuk. Ebben az úgynevezett súlyvonal lehet a segítségünkre, ami a test középpontján át húzott egyenest jelenti. Oldalnézetből optimális esetben ez a vonal érinti a külső hallójáratot, a vállcsúcsot, a nagytomport, majd tovább halad a térdkalács mögött és a külboka előtt. Szemből nézve pedig egy vonalban helyezkednek el a szemek, a két külső hallójárat, a vállcsúcsok, egyenes a csípő, a két térdkalács és a belbokák szintén egy vonalban, egyenesen előre néznek. Ilyenkor a test egyensúlyi állapotban van, és a testtartásért felelős izmok harmonikusan, könnyeden és rugalmasan együttműködnek.

Mitől alakulhat ki helytelen testtartás?

A tartáshiba olyan helytelen testtartást jelent, amikor az egyén nem kiegyensúlyozott a saját súlyvonala mentén, attól eltér. Ennek a hátterében állhat a nem megfelelő munkakörnyezet, a hosszútávú egyoldalú terhelés, hanyag tartás rögzülése, vagy tartási gyengeség, valamilyen sérülés, fájdalomérzet, de akár csontos eredetű eltérés is, amelyek mind hatással vannak a mozgásmintáinkra is.

Ha hibás testtartás alakul ki, a test egyensúlyi állapota megbomlik: bizonyos izmok és az azt körülvevő kötőszövet merev, feszes és rugalmatlan lesz. Ha pedig az izomműködés megbomlik, a mozgástartomány beszűkülhet, és az ízületi felszínek terhelése sem lesz egyenletes, ami az egyik leggyakoribb oka a porckopásnak. Ennek a folyamatnak a következtében többek közt romlik a testtudat, a mozgáskoordináció és a szervezet tápanyag ellátása sem tud megfelelően működni.

Egy komplex mozgásszervi állapotfelmérés célja a testtartásbeli eltérések és az izomegyensúlymegbomlások felfedezése, a hibás mozgásminták korrekciója és a sérülések megelőzése. Ha ezeket nem kezeljük aktív mozgásterápiával, krónikus betegségeket vonhatnak maguk után, amelyek különböző degeneratív problémákat okozhatnak, de a légzést, és a belső szervek működését is befolyásolhatják. Nagyon gyakori eset az előre helyezett fejtartás következtében kialakuló izomfájdalom, kötőszöveti feszesség, fejfájás, szédülés, fülzúgás, vállsérülés, későbbiekben nyaki porckorongsérv is.

Figyeljünk a mozgásra!

A helyes testtartás, testhasználat a mindennapjaink és a mozgásos tevékenységeink meghatározó részét kell, hogy képezze. A degeneratív, kopásos betegségeket ugyanis nem örököljük. Nem okolhatjuk a genetikát például a bütyök (hallux-valgus) vagy a tartós derékfájás miatt. Ezeket mind mi magunk okozzuk életmódunkkal. Természetesen vannak olyan genetikai tényezők, alkati sajátosságok, amik degeneratív gerincbetegségekre hajlamosíthatnak, de nagy többségében az okot az életmódunkban kell keresnünk. 

Tipp: Álljunk a tükör elé, vagy készítsünk egy fényképet, és kritikusan (!) figyeljük meg magunkat. Majd csukjuk be a szemünket, és figyeljünk a testérzeteinkre. Érezhető-e valahol feszesség, fájdalom? Halljuk meg testünk jelzéseit.  

Amennyiben eltérést fedeztünk fel, akár már egy ideje krónikus fájdalmakat jelez a testünk, ne a csodaszerekben és a különböző eszközökben, passzív kezelésekben keressük a megoldást, hanem az aktív mozgásterápiában, szükség esetén szakember bevonásával. Ne fogadjuk el a fájdalmat, ne okoljuk a genetikát, esetleg az életkorunkat. Megfelelő komplex és személyre szabott aktív tréninggel kezelhető a betegség kialakulásának oka, csökkenthetők a fájdalmak, javítható a testhasználat, korrigálhatók a mozgásminták, összességében pedig elérhetővé válik egy egészségesebb életmód. Ha mi magunk okozzuk a degeneratív problémákat, akkor azokat csak mi tudjuk rendbe hozni! 

Első lépésként az alábbi videó is segítséget nyújthat az optimális testhasználattal kapcsolatban:
Így lesz helyes a testtartás!

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-11-28