Belépés Regisztráció

Tárd fel a múltat! - A családfakutatás haszna időskorban


Tárd fel a múltat! - A családfakutatás haszna időskorban

Dr. Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató, a Mediaworks főmunkatársa  több előadást és kurzust is tart az országban a családfakutatásról. Sőt, speciálisan szenioroknak, azaz 50 év felettieknek is hirdet ilyen jellegű foglalkozásokat. Őt faggattam arról, hogy mi a haszna saját múltunk kutatásának, ha már elmúltunk mi magunk is fél évszázadosak?

 - Hogyan és miért kezdett foglalkozni családfakutatással?

- Már gyermekkoromban is érdekelt a családi múlt, mivel anyai nagyapám – akit sajnos nem ismerhettem – levéltáros volt. Ő megrajzolta a mi családfánkat is, nagyon jó emlék, amikor gyermekkoromban azt nézegettük. 2009-2014 között a Magyar Nemezti Levéltárban dolgoztam, abban az időszakban kezdtem el az ezzel kapcsolatos tudásomat levéltáros tapasztalataim nyomán az oktatás különböző formáiban is átadni. Fontos, hogy lássuk, milyen sokféle lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy családfánkkal kapcsolatos tudásunkat rendszerezzük, megismerjük a számítógépes családfakutató programokat, DNS kutatási lehetőségeket is.

- Mi a különbség aközött, ha egy "profi" cégtől vagy vállalkozótól rendeljük meg a családfánkat és aközött, ha mi magunk kutatjuk?

- Profi segítséget abban az esetben érdemes kérni, ha nincs sok időnk a saját kutatásra, például névnapra, születésnapra ajándékba szeretnénk adni a családfát és közel van a határidő. Akkor is jó a segítség, ha családfánk a történelmi Magyarország területére ágazik el. Ebben az esetben is jobb családfakutató céget megbízni, mert munkatársaik könnyebben elboldogulnak a külföldi kutatás útvesztőiben. Ugyanakkor a saját kutatás semmi mással össze nem hasonlítható élményt ad, olyan, mint egy rejtvényfejtés. A diákjaimat arra szoktam bíztatni, hogy kiránduljanak el őseik településére, és már számos pozitív visszajelzés érkezett az utazásokkal kapcsolatban.

- Miért ajánlja ezt a kutatói tevékenységet az 50 év felettieknek? Pusztán arról van szó, hogy ha jobban látjuk a saját családi múltunkat, jobban tudjuk, hogy kik vagyunk?

- Most már egy évtizede tartom az 50 feletti korosztálynak e kurzusomat, és bátran állítom, hogy nemcsak remek időtöltés a családfakutatás, hanem az agyunkat is frissen tartja. Ráadásul hozzájárul ahhoz, hogy megtudjuk: honnan jöttünk, kik vagyunk, hová tartunk. Segít a történelmi traumáink feloldozásában és abban is, hogy átadjuk a jövendő nemzedékeknek azokat az értékeket, amelyek átsegítettek bennünket is a nehézségeken.

- Hol és milyen érdeklődés mellett tartja az 50 év felettieknek családfakutatási előadásait és kurzusait? Vannak-e a korosztálynak speciális kérdései, amelyeket rendszeresen feltesznek Önnek?

- 2010 óta a Zsigmond Király Főiskola, jelenleg a Milton Friedman Egyetem Senior Akadémiája ad helyet a kurzusnak, ezúton is nagyon köszönöm a lehetőséget. Megható volt látni, mikor az online kurzusnál az unoka állította be a nagymamának a számítógépet, hogy részt tudjon venni az órán. Mindig nagyon érdeklődőek a diákok, van, aki visszaemlékezését is megírta a kurzus hatására. Más megkönnyebbült, mikor megtaláltuk, mi történt a második világháborúban elveszett nagybátyjával. Barátságok is szövődtek a tanfolyam résztvevői között. A kurzus az őszi, október közepétől kezdődő szemeszterben is elindul a nagy érdeklődésre való tekintettel.

- Köszönöm a beszélgetést!

Szerző: Dr. Jászberényi József gerontológiai kutató

2021.09.23.

Cimkék:
2021-09-23