Belépés Regisztráció

Sors- és családregény egy kortárs magyar szerzőtől


Sors- és családregény egy kortárs magyar szerzőtől

Szűcs Péter Dharma című kötete már esztétikus megjelenése miatt is a kezünkbe kívánkozik. Az úgymond elsőkönyves szerző valójában már sok-sok esztendeje ír: újságcikkeket és blogszövegeket. Persze, mindkettő más, mint a regényírás…

Szűcs Péter már javában „tollas embernek” számított, s régóta betűk között élt, amire elérkezett odáig, hogy az irodalom útjára bocsássa felgyülemlett mondanivalóját. A most negyvenhat éves alkotó a média területéről érkezett a szépirodalom világába: újságíróként kezdte a pályáját, rádiós riporterként dolgozott és szerkesztő-műsorvezető is volt. Több területen és műfajban kipróbálhatta magát a Magyar Rádióban, majd a Marie Claire magazin alapító csapatában, azután az InStyle főszerkesztőjeként. Ezek mellett arról is ismert, hogy nagy utazó, amiről közkedvelt és olvasott blogja, a Peter’s Planet Travel tanúskodik.

„Egy család regényes története a Tiszától a Gangeszig”

Ez a kötet alcíme, ami már jelzi a témavilágot: vagyis azt, hogy családregénynek készült a mű, egy família három nemzedékét kelti benne életre a szerző. Biharnagybajomban kezdődik a történet, ám ugyanúgy, mint a szerző, a szereplői is mind messze sodródnak e családi helyszíntől. Több kontinensen játszódik a regény, amely több idősíkot foglal magába.

A szereplők, István és Mária megismerkedésével, majd Kamuti István Amerikába való távozásával – ’56-os disszidálásával – folytatódik az alaptörténet. Egy másik idősíkban megjelenik Tamás és Andrea románca, amely még a ’80-as évek második felében, iskoláskorukban vette kezdetét, és a szerző végig vezeti a történetüket egészen a kapcsolati válságukig, amely Párizsban tetőzik. Későbbiekben a férfi Marokkótól Iránig beutazza a világot, hogy választ találjon az élete elakadására.

Léna pedig már a ma emberének életérzéséhez vezet el. A fiatal táncművész egy friss DNS-teszttel a kezében fordulópontot idéz elő nemcsak az egyéni életében, hanem a regény cselekményében is. Ő jár utána a család valós történetének, amellyel a szereplők kapcsolata, illetve összekapcsolódása is megvalósul.

Kulcs- és családregény egyben

Szűcs Péter munkája kulcsregénynek számít, ugyanis a szerző saját korának eseményeiről ír, valós személyeket formál át más-más alakba megjelenítve, ám valóságos történeteket és tényeket dolgoz fel. Szülei és nagyszülei szülőfalujába, Biharnagybajomba tért vissza, hogy családjuk történeti múltjába tekinthessen. Gyerekkorában hallott történeteket illeszt bele a regényébe, hogy azok ne vesszenek el, s párhuzamos történetekké állhassanak össze. Thomas Mann vallotta, amit a József és testvérei című nagyregénye legelején olvashatunk: „Mélységes mély a múltnak kútja. Minél messzebbre hatolunk és tapogatózunk a múlt alvilágába, az emberiség történetének kezdeti alapjai tökéletesen megmérhetetlennek bizonyulnak, s mérőónunk elől, bármily kalandos távolságokba gombolyítjuk alá zsinegét, mindig újra és tovább húzódnak.” Ehhez hasonlót érezhetünk Szűcs Péter regényét olvasva, hiszen az író „zsinege” is mélyre hatolt, s regénye lapjain megelevenedett a huszadik század.

Színes családregény szövevényes történetekkel

Ajánlom a Dharmát azoknak, akik szeretik a színes családregényeket, amelyek szövevényes történeteket, külföldi élettereket tartalmaznak, s felvetik annak a lehetőségét, hogy milyen lehetne a saját életünk, ha a történelem viharában máshogy alakult volna egy-egy családtagunk sorsa.

Szerző: Arday Géza író és irodalomtörténész

Fotó: Peter’s Planet Travel

Cimkék:
2022-08-02