Belépés Regisztráció

Séták a Szent István park körül


Séták a Szent István park körül

Újlipótváros modern épületeiről

Meglehetősen régóta élek a Szent István park szomszédságában, és mindig is vágytam egy olyan kiadványra, amellyel a kezemben, kényelmesen, a közeli kávézó foteljébe süppedve olvasgathatok a környékről. A vágyakozás beteljesedett: megjelent Maczó Balázs friss, üde és ízléses könyve Séták a Szent István park körül címmel.

A szerző nem újlipótvárosi, sőt nem is budapesti, ugyanis Tokaj környékén gyerekeskedett, majd az egyetemi éveit a „kálvinista Rómában”, Debrecenben töltötte, ám próféta lett máshol, ugyanis friss diplomával a zsebében a XIII. kerületbe keveredett. A hely szelleme megfogta! Álláshirdetés útján talált az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményre, s ott egy kiállítás kapcsán került közel a kerület másik felének épületeihez. Létrehozott egy szakmailag jelentős fotódokumentációt a kerület épített örökségéről. A városi sétát, mint formát és új iparágat felfedezve megalapította a Miénk a Ház! munkacsoportot is, hogy másodmagával túrákat szervezzen és vezessen Újlipótvárosban.

Egy új műfaj és lenyomata: városi séta

Maczó Balázs kötete a Sétakönyvek nevű sorozat első része. (A második rész Terézváros szecessziós bérházait és villáit mutatja be.) Ez a kötet egy új műfajt mutat be és tanít meg számunkra: a városi séta mibenlétét, illetve annak írott anyagát. A városi séta ma már vállalkozási ágat is jelöl, ugyanis a fővárosban és vidéki nagyvárosokban is szerveződnek városi séták, amelyeken vezető segítségével felfedezhetjük környezetünket.

Rengeteg olyan épület létezik, amely nem műemlék vagy műemlék jellegű, ám mégis különleges építészeti, történelmi vagy várostörténeti szempontból. Akad szép számmal százévesnél idősebb – de jelzéssel és megkülönböztetéssel nem rendelkező – különleges épület is, amely méltán tarthat igényt a (köz)érdeklődésre. A „városi séták” éppen a jelzés nélküli épületek közül emel ki olyanokat, amelyek valamilyen tematika alapján egyedinek számítanak. Éppen emiatt unikális darab ez a modern útikönyvre vagy helytörténeti kiadványra emlékeztető mű.

Sűrített társadalomtörténet egy kötetben

Ezzel a könyvvel bizonyos mértékig – talán még jobban! – csatlakozhatunk egy olyan városi sétához, amikor az urbanizációs tér kulturális térré alakul át. Ezáltal megismerhetjük a városrész történeti háttere mellett a mai napig tartó változásait, sokirányú fejlődését. Egy sűrített társadalomtörténetet kapunk az elmúlt másfél évszázadból, ugyanis Maczó Balázs alapos kutatómunkát végzett.

Azt is ki kell emelnünk e kötet kapcsán, hogy az érdekfeszítő szöveget Bujnovszky Tamás minőségi fotói illusztrálják. Nemcsak a kerület, hanem a város kultúrtörténete iránt érdeklődőknek is ajánlom ezt a különleges kiadványt!

Szerző: Arday Géza író, irodalomtörténész

Cimkék:
2022-11-17