Belépés Regisztráció

Öröm az olvasás - Bevezető egy kezdődő sorozathoz


Öröm az olvasás - Bevezető egy kezdődő sorozathoz

A címben szereplő témakörben egy sorozat veszi kezdetét, amely segít eligazodni az olvasmányok tengerében: az Odaadó Tudástár ezen sorozata aktuális könyvajánlókat fog tartalmazni. Naponta sokféle sajtótermékkel és könyvvel találkozhatunk, amelyeket korábban utcai árusoknál és üzletekben pillanthattunk meg először (ennek is megvolt a varázsa!), de ma már ezeket is az internet „behozza” az otthonunkba. Szinte ki se kell mennünk a lakásunkból, hogy tájékozódhassunk ezekről. De melyik a jó könyv, egyáltalán mi az, hogy „jó könyv”? Ki dönti ezt el? Mi alapján olvassunk?

Egy friss felmérés alapján ma nálunk az embereknek kb. egyharmada rendszeresen olvas könyveket, természetesen más-más indíttatásból és különböző fajtájúakat. Van, aki a kalandregényeket, szerelmes történeteket, krimiket, fantasztikus (sci-fi) könyveket stb. keresi, hogy kikapcsolódjon. Egy másik olvasói kör örömet és élvezetet keres a könyvekben, a harmadik olvasói csoport pedig felismeri az olvasás jelentőségét a mai életünkben.

A régi (pl.: családi, baráti, egyházi) kis közösségekben még jelen voltak azok a köztiszteletben álló, okos, rendszerint idősebb férfiak vagy nők, akikhez fordulni lehetett, ha valakinek problémája adódott az életében. Ma már ez annyira ritkaság, hogy szinte csodálkozunk, amikor hallunk ilyen személyről, aki nemcsak akar, hanem képességei alapján tud is „segíteni”, odaadással fordulni mások felé.

Az emberiség egész bölcsessége azonban le van írva: könyvekbe van foglalva. Amire éppen szükségünk van, azt megvehetjük könyvüzletben, antikváriumban, interneten megrendelhetjük, de rendelkezésünkre állnak a könyvtárak is, csak tudnunk kell, hogy mit keressünk – ahhoz, hogy életünk részévé válhassanak. Powys (1872-1963) brit író és filozófus azt a fontos megállapítást fogalmazta meg, amely ide kívánkozik: „Azok a nagy könyvek, amelyek világot teremtenek, olyan világot, amelyhez légkörével, helyzeteivel, jellemeivel a való élet eseteit, pályánkon szembejövő alkalmi benyomásokat egybevehetjük”. Hozzá kell tennünk azt is, hogy ezeket a nagy műveket ki kell egészíteni olyan „hasznos” olvasmányokkal, amelyek segítik a világképünk és életvitelünk helyes kialakítását.

Pályám kezdetén tíz évig egy önképzőkörbe jártam, ahol irányítással olvastunk, majd az olvasmányélményeinket szabadon megbeszéltük egymással. Tanár koromban könyvtárosként is dolgoztam, amikor a könyvek közötti eligazodás is kiemelt feladatommá vált, hogy segíteni tudjak mások számára. Azóta bizonyos fajta „hivatásérzettel” és szeretettel törekszem olvastatni a környezetemben lévőket. Ezt többen szívesen fogadják, ugyanis a lelkesedés és pozitív hozzáállás megvolt bennük, ám az olvasmányaik kiválasztásában nem volt segítségük. Egyedül pedig egyre nehezebb eligazodnunk a tengernyi megjelenő könyv között.

Az olvasással tudatosan, mondhatjuk szigorúbban: tervszerűen alakíthatjuk és fejleszthetjük a személyiségünket, sőt a jellemünket is. A munkánk, családi kötelezettségeink és mindennapi teendőink mellett (felnőtt) életünk során 700, jobb esetben 900 könyv elolvasására jut időnk és lehetőségünk. Több tízezernyire tehető könyvmennyiségből kell kiválasztanunk a számunkra megfelelőeket.

Az említett kis önképzőkör, tanár korom és három évtizede vezetett olvasónaplóm alapján összeállt egy olvasmányokat (700 művet) tartalmazó jegyzék, amely napjainkig bővül és finomodik. Nincs ismeretem arról, hogy ilyenhez jelenleg nálunk ma hozzá lehetne jutni. Ezért döntöttünk úgy, hogy az Odaadó Programban egy olvasmányokkal foglalkozó sorozatot indítunk.

Egyre fontosabbnak érzem, hogy minél több jó és minőségi, viszont minél kevesebb nem értékes, pláne „rossz” könyv kerüljön a felnőttek és az ifjúság kezébe. Ezért összeállítottam egy több száz műcímet (és szerzőt) tartalmazó listát, amelyet ebben a sorozatban az aktuális könyvismertetők mellett közre is adunk. Ezek a könyvek korosztálytól függetlenül (és ez a lényeg!) minden olvasni vágyó és pozitív hozzáállású olvasóhoz szólnak, hiszen ez csupán egy javaslat egy irodalmártól. Ebben szerepelnek szépirodalmi művek (versek, drámák, regények, novellák) régi és kortárs szerzőktől;  a világ megértéséhez szükséges olvasmányok.

Jó olvasást kívánok! 

Az első „Tizenkettes lista”:

Hermann Hesse: A pusztai farkas

Aldous Huxley: Szép új világ

Stefan Zweig: Sakknovella

Thomas Mann: A varázshegy

Archibald Joseph Cronin: A mennyország kulcsa

John Steinbeck: Érik a gyümölcs                           

                   *

Márai Sándor: Föld, föld!...

Kós Károly: Varjúnemzetség

Babits Mihály: Tímár Virgil fia

Tersánszky J. Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról

Jókai Mór: Sárga rózsa

Faludy György: Pokolbéli víg napjaim 

 

Szerző: Arday Géza író, irodalomtörténész

Cimkék:
2021-08-16