Belépés Regisztráció

Öregember nem vénember! - Avagy ne temessük sportolóinkat!


Öregember nem vénember! - Avagy ne temessük sportolóinkat!

Miközben a születéskor várható átlagéletkor folyamatosan növekszik világszerte, s miközben Magyarországon is egyre tovább élnek az emberek, megdöbbentő, hogy bizonyos szakterületeken mennyi életkori előítélettel (a gerontológiai szakirodalom szavával: ageizmussal) találkozhatunk. Sajnos, a sport is ilyen terület. A hosszabb és egészségesebb emberi élettartam szükségképpen hozza magával azt, hogy a sportágak legtöbbjében sokkal tovább maradnak aktívak a szereplők, mint korábban; képesek akár 40 év körül is nagyon jelentős teljesítményekre.

Amikor Cristiano Ronaldo, a csodálatos portugál labdarúgó a Juventushoz igazolt, számos magyar oldalon a hírt úgy kommentálták, hogy az „öreg” „levezetni” megy a csíkos mezük miatt „zebráknak” nevezett csapathoz. Ehhez képest a most 36 éves szupersztár 2018 júniusa és 2021 szeptember között 98 mérkőzésén 81 gólt szerzett, tehát nem kellett hozzá sok, hogy hozza az egy mérkőzés - egy gól átlagot. 2021 őszétől régi-új csapatában, a Manchester Unitedben is brillírozik. Ronaldo – kiváló csapatai vezéreként – minden bizonnyal még pár évig a legmagasabb szinten fogja elérni a sikereit, s nem kérdés, hogy az összes olyan rekordot begyűjti majd, ami esetleg még nem fűződik a nevéhez (talán egyedül arra nem látszik sok esély, hogy Portugáliával világbajnokságot nyer majd). Ronaldo rendkívül tudatosan éli az életét, szigorú mediterrán diéta szerint étkezik, s az erőnléti fejlesztést folyamatosan végzi a hivatalos csapatedzéseken kívül is.

Hasonló a helyzet a svájci tenisz-szupersztárral, Roger Federerrel. Az idén 40 éves sportcsillag mint a jó bor, csak javul is az idő elteltével: tavalyelőtt Wimbledonban (ami továbbra is a legrangosabb tornának számít) például egy majdnem öt órán át tartó mérkőzésen veszített Novak Djokovics ellen, és így szerezte meg a torna második helyét. Federeren egyáltalán nem látszott az, hogy közel a negyven esztendőhöz bármilyen tekintetben rosszabb volna, mint 33 éves ellenfele.

A perui válogatott focista, Claudio Pizarro is visszavonulásáig, azaz tavaly júniusig, 42 éves koráig még aktív tagja volt a Werder Bremen elsőosztályú német csapatának, s utolsó gólját egy német kupamérkőzésen, 41 évesen szerezte. A fantasztikus amerikai kosárlabdázó, Vince Carter is tavaly nyáron vonult vissza, miután még – utolsó idényében – vezéregyénisége volt az Atlanta Hawks NBA-s csapatának, 22. szezonját játszva a világ legjelentősebb bajnokságában.

S hogy a hölgyek se maradjanak ki: a 45 éves Olga Chusovitina üzbég tornásznő tavaly kvalifikálta magát a tokiói olimpiára, s ugrásban végül a 14. helyet szerezte meg. Jelenleg is a legelismertebb és legnépszerűbb teniszezőnők közé számít a 41 éves amerikai Venus Williams, aki ebben az évben a 152. helyen áll a világranglistán. Rajta is túltesz húga, Serena Williams, aki 2020-ban még US Open és Wimbledon-döntőt játszott, s jelenleg még szerepel a legjobb ötven játékos között.

De nem kell feltétlenül külföldre mennünk, hogy a szokottnál hosszabb pályafutásokat említsünk. Cseh László, világhírű úszónk ugyanis idén töltötte be 36. esztendejét, mégis, a fiatalokat megelőzve magyar bajnoki címeket szerzett, s immár a kilencedik világbajnokságán vett részt. A tokiói olimpián pedig bejutott a 200 méteres vegyesúszás döntőjébe, ahol hetedik helyet szerzett.  A másik nagy magyar sikersportág is hozott ebben a tekintetben egy nagy rekordert: a háromszoros kajak-kenu olimpiai bajnok, az idén 43 éves Kammerer Zoltán 2020-ban még új, 20 éves csapattársával is megnyerte a kajak 1000 méteres magyar bajnokságát!

Ha a szokott módon azt gondoljuk, hogy a focisták Magyarországon biztosan gyengébbek, s kevesebb ideig bírják a megterhelést, mint a többi sportoló, itt van a cáfolat! Az idén 44 esztendős Ferenczi István 2014-19 között a Vasasban 48 bajnokin lépett pályára, és a mérkőzéseken 28 gólt lőtt. Jelenleg az NB2-es Siófok egyik edzője, de 2020 novemberéig még többször beugrott egy-egy mérkőzés erejéig csapatába.

Úgy gondolom, a sok pozitív példát látva lassan tényleg el kell gondolkodnunk azon, hogy felülbíráljuk diszkriminatív ítélkezéseinket, s megbarátkozzunk azzal, hogy egyre több férfi és női sportoló még negyven éves kora felett is nagy sikereket ér majd el, hiszen sohasem késő… sem nekik, sem nekünk!

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató 

2021. 10. 25.

Cimkék:
2021-10-25