Belépés Regisztráció

Olvasóklub Arday Gézával


Olvasóklub Arday Gézával

Az Odaadó Portálon a tavalyi évben elindított Öröm az olvasás és az Útmutatás a jó életre (rövidebben: Jó élet) „rovatok” összeolvadnak és a jövőben Olvasóklub címmel jelennek meg. A cikkek szerzője továbbra is Arday Géza, József Attila-díjas irodalomtörténész, író, tanár.

Izgatottan kezdek bele ebbe a félig új munkába, amelyben folytatom az aktuális szépirodalmi, történelmi és lélektani olvasmányélményeim bemutatását. Ezt azzal a szándékkal teszem, hátha kedvet tudok teremteni egy-egy közelmúltban megjelent vagy régebbi könyv elolvasásához. Tudom, hogy ez nemcsak kedv kérdése, hanem több minden más is: leginkább anyagi kérdés is…

Én rendületlenül és lelkesen írom a rövid könyvismertetőimet, és emellett - szerkesztőségi kérésre - egy újabb fába is belevágom a fejszémet. Olyan szerzőkkel és művekkel is elkezdek foglalkozni, akik (és amelyek) az elmúlt időben valamiért – szerintem – indokolatlanul feledésbe merültek. Ez az idei terv, amelyet remélem sikerül az igényeim szerint megvalósítani és egy-egy műre vagy alkotóra úgy ráirányítani a figyelmet, hogy mindannyiunk örömére emberi dolgokat és pozitív energiát „sugározhassanak” ezekben sokszor nem könnyű, járványos időkben. Nagyon bízom a további érdeklődésükben!  

Az idei első kötet, amit szeretnék bemutatni: a népszerű pszichológus, Szondy Máté Hogyan tudnék továbblépni című könyve. Ez a formás, kis alakú munka a bosszú és megbocsátás lélektani folyamataival foglalkozik. Mind a két fogalom nagyon is emberi, és a mindennapjainkat kísérő érzés és élmény, hiszen olykor súlyosabb sérelmeink után szinte észrevétlenül – a múltból eredő beragadással – egykori érzéseink foglyává válhatunk.

Mindez kihathat a jelenünk megélésére is, mert a figyelmünket egy-egy múltbéli fájdalom (nagy veszteség, jelentős fájdalom, komoly méltánytalanság megélése vagy átható bosszúvágy érzése) köti le. Tegyük hozzá: feleslegesen! Ráadásul ez párosulhat bűntudattal és szégyenérzettel is, amiért képtelennek érezzük magunkat megbocsátani, sőt olykor még agresszív gondolatok is életenergia veszteséget okoznak.

Szondy Máté műve azt a kérdést járja körül, hogyan tehetjük le azokat a terheinket, amelyeknek a cipelése sokat kivesz belőlünk. Segít abban, hogy „gondtalan” és értelmes életet élhessünk. Azzal is foglalkozik a szerző, hogy milyen testi és lelki hatásai vannak a bosszúvágynak és a megbocsátásnak. A fiatal pszichológus tudományos igényességgel írta meg a könyvét, ám közérthető módon és - őszintén megállapíthatom - lebilincselő stílusban. Szinte nem lehet letenni, ami egy jól megírt könyv igazi ismérve. Az általa felajánlott, önállóan is végezhető gyakorlatokat a továbblépésünk érdekében építette bele a 280 oldalas munkájába.

Szerző: Arday Géza író, irodalomtörténész

Fotó: a szerző felvétele

Cimkék:
2022-01-07