Belépés Regisztráció

Mozgás a karácsonyi szünet idején


Mozgás a karácsonyi szünet idején

Év közben, a mindennapok során a legtöbb embernek bejáratott napirendje van a mozgásprogramok tekintetében is, ami nagyban hozzájárul a fizikai aktivitás és az egészség megőrzéséhez. De mi a helyzet az ünnepi időszakokkal, a karácsonyi szünettel, amikor szinte minden program egy kicsit leáll? Mit tehetünk ilyenkor?  

Felmerülhet bennünk az is, hogy az ünnepi készülődés, a ház körüli teendők éppen elég plusz elfoglaltságot jelentenek vagy, hogy éppen jól esik egy kicsit lazábbra venni az időbeosztást, jókor jön egy kis pihenés – kinek mit jelent a szótárában az ünnepi készülődés. Fontos kiemelni, hogy a mindennapi teendők valóban részét képezik a napi fizikai aktivitásnak, de az egészséges mozgatószervrendszer szempontjából nem mellőzhető a tudatosan felépített, rendszeres testmozgás, valamint a pihenés, vagyis a regenerációs folyamatok szerepe.

Az ünnepek alatt rendszeresen mozogjunk!

Az alábbiakban 3 tippet ajánlok, ami egy kis segítséget nyújthat a testi, lelki egyensúly megőrzésében a mozgásprogramok téli szünetének idején.

Végezzük el naponta néhány kedvenc gyakorlatunkat!

Ha rendszeresen járunk mozgásos foglalkozásokra, egy idő után biztosan lesznek kedvenc tornagyakorlatok, vagy esetleg olyanok, amiket az oktató jó szívvel ajánl otthoni gyakorlásra is. Jegyezzük fel ezeket, és tűzzük ki célul, hogy naponta akár csak 5-10 percben is, de végezzük el ezeket. Ha a táncos órákat kedveli valaki, bátran indítsa el otthon az egyik kedvenc zenéjét, és táncoljon rá akár egy megtanult koreográfiát, vagy csak adja át magát a zenének, és mozogjon rá, ahogyan éppen jólesik.

Online tornák

Az elmúlt években egyre inkább előtérbe kerültek az online órák. A legtöbb videó folyamatosan elérhető a világhálón, így amikor kedvünk tartja, a saját napirendünkbe illesztve szakíthatunk időt 5-10 perc tornára, táncra, feltöltődésre. Az otthoni mozgásokkal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy mindenki figyelje a saját teste jelzéseit, saját felelősségre végezze a gyakorlatokat, hiszen az oktató nem látja, nem tud segítséget nyújtani. A legcélszerűbb ilyenkor vagy a már rendszeresen látogatott oktató videóit választani, vagy olyan általános átmozgató gyakorlatokat, amiket mindenki saját egészségi- és edzettségi állapotának figyelembevételével végezhet.

Sétáljunk minden nap!

Ha a legegyszerűbb megoldást keressük, építsük be a mindennapjainkba a rendszeres sétát. Fontos, hogy ez kellemes, harmonikus mozgás legyen, amikor a karok és a lábak szabadon tudnak mozogni. A friss levegőn való séta – akár már napi 15 perc is – jótékony hatással van a testre, a szervek működésére, és nem utolsó sorban a lelki állapotra is (főleg egy szép, ünnepi kivilágított környezetben). Amennyiben a társas kapcsolatokat is szeretnénk megtartani, erősíteni, bátran szervezzük ezt közös programként ismerősökkel, családtagokkal, barátokkal.

Szánjunk időt a tudatos testmozgásra!

Összegezve tehát az ünnepi készülődés közben is szánjunk időt a mozgatószervrendszer egészségének érdekében a tudatos testmozgásra, de ne feledkezzünk meg a pihenésről, a regenerációról sem. Időnként szükség van arra is, hogy megálljunk, és csak ne csináljunk semmit, teremtsünk időt arra is, hogy önmagunkkal összhangba kerüljünk. Figyeljük testünk jelzéseit, ezzel is egy-egy lépéssel közelebb kerülve a testi és lelki egyensúly megteremtéséhez és megőrzéshez.  

Szerző: Csordás-Novák Mária geronto-andragógus, szenior tréner, az Odaadó támogató szakértője 

Cimkék:
2022-12-23