Belépés Regisztráció

Kis emlékképek három régi találkozásról


Kis emlékképek három régi találkozásról

A Tudástár olvasói rendszeresen találkoznak itt Arday Géza József Attila-díjas író és irodalomtörténész könyvajánlóival, „virtuális irodalmi kávéházával”. Most egy igazán személyes hangvételű írással örvendezteti meg az olvasókat: Görgey Gáborral, Fehér Klárával és Tamkó Sirató Károllyal való találkozásairól mesél. Fogadják szeretettel!  

Görgey Gábor

Az első író, akivel, mint irodalommal foglalatoskodó kamasz – családon kívül – megismerkedtem: Görgey Gábor volt. Azért gondoltam, hogy megemlékezem róla, mert a közelmúltban (2022. április 11-én – A szerk.) 92 éves korában ment el. Magas kort élt meg az eredetileg Artúr nevet viselő író, aki első műve megjelenésekor – híres történelmi felmenője miatt – változtatta a nevét Gáborra. A Volt egyszer egy Felvidék című regényét 1989-ben a Könyvhetén dedikálta, a Vígszínház előtt. Kivártam a hosszú sort és nemcsak a kötetet dedikáltattam, hanem átadtam két róla, illetve műveiről szóló írásomat, amelyek nyomtatásban is megjelentek. Őszinte kedvességgel fogadta az írásokat és szellemes felütéssel írt egy tizenhat éves kamasznak a könyvébe, aki akkor épp lelkes olvasója volt: „Arday Gézának, ifjú kritikusomnak szeretettel”. Egyik unokatestvére nagyszüleim kártyapartnere volt, így „kinyomozta” a címemet, és rendszeresen küldött meghívókat a könyvbemutatóira, felolvasóestjeire. Ezeken a legtöbbször Mensáros László, Piros Ildikó és Huszti Péter olvastak fel – egy-egy frissen megjelent művéből – a Fészek Klubban, az Írószövetségben és más kellemes helyeken. Összebarátkoztunk és vele néztem meg a Galopp a Vérmezőn és a Komámasszony hol a stukker? című darabjainak újabb rendezését, az előadások főpróbáját. Megkaptam dedikálva a műveit és elolvastam azokat, írtam is róluk. Imponált a műveltsége és az íráskészsége. Több év után elmaradtunk egymás mellől, viszont, ha itt-ott találkoztunk, akkor soha nem felületesen beszélgettünk. Mindig ott folytattuk, ahol abbahagytuk. Nemcsak regényeket, novellákat, tárcákat és verseket írt, hanem komoly műfordító, dramaturg és rendező is volt. Aztán a politikai életben kompromittálta magát, amiért szomorú voltam, ugyanis 2002 és 2003 között miniszterséget vállalt. Majd a 2003-ban alapított Fehér Klára Irodalmi-díj kuratóriumának a tagja is volt.  

Fehér Klára

Erről jutott eszembe Fehér Klára. Fehér Klárához (1919-1996) és férjéhez, Nemes Lászlóhoz (1920-2018) először apám vitt el, ugyanis akkoriban nagy hatással volt rám Klári néni Hova álljanak a belgák? című kisregénye, és szerettem volna személyesen megismerni az íróját. Addig mondogattam ezt apámnak, míg egy alkalommal elmentünk hozzájuk. Nagyon kedvesen fogadtak a Munkás utcai otthonukban, délutáni uzsonnához terített asztal várt, amelyen minden meglévő kötetét dedikáltattam velük. Több szoba faltól-falig tele volt könyvvel, a bútorok egyszerűek voltak, amolyan szocialista típusúak. Fehér Klára és Nemes László is kitűnő házigazdák voltak, szórakoztatóak, vendégszeretők és könnyen társalgóak. Nemrég Fehér Klára könyveit pakoltam, és azon gondolkodtam, hogy olvas-e még tőle valaki. Elhatároztam, hogy kiválasztom egy regényét és újraolvasom mai szemmel, aminek az eredményéről majd igyekszem itt hírt adni.  

Tamkó Sirató Károly

Legelső dedikált könyvem is apámhoz kapcsolódik, pedig anyukám volt az, aki kiskoromban megszerettette velem az irodalmat. Az történt, hogy amikor iskolába mentem, akkor Tamkó Sirató Károly bácsi (1905-1980) meg akart ismerni és apám elvitt hozzá. Így történhetett meg, hogy 1979.  április 29-én küldött egy példányt a Tengerecki hazaszáll című, gyerekeknek szóló verseskötetéből, az alábbi dedikációval: „Arday Gézukának szeretettel küldi Károly bácsi”. Gyerekkoromban is nagyon szerettem ezt a kis hosszúkás alakú könyvet, amelyet pár napja újra olvastam és olvasás közben sok szép emlék jutott eszembe. Sosem tudhatjuk, hogy miből mi következik az életünkben. Számomra Tamkó Sirató Károly később könyvtémámmá is vált. Azért írtam róla is, hátha valakinek hasonló szép élmények kapcsolódnak a verseihez.

Szerző: Arday Géza író és irodalomtörténész

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Kultúra rovatában!

Cimkék:
2022-05-04