Belépés Regisztráció

Hűtsd le magad a jeges vízben… biztosan?


Hűtsd le magad a jeges vízben…  biztosan?

A jeges víz hatása időskorban 

A jeges vízbe merülés a 2000-es évek végétől újra divat lett szerte a világon, de különösen az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Az emberek jeges merüléseket és fürdőket vesznek, sőt: jeges jakuzzikban ülnek hosszabb időket, vagy fagyos vizekben úszófesztiválokat is rendeznek. A jeges fürdőzéstől jobb fizikai és mentális állapotot várnak, de a depresszió és a szorongás megfelelő kezelését is ebben látják, illetve gondolják.

A jeges víz tényleg segít?

Az utóbbi években több „módszer” is kialakult már: a legismertebb az ún. Wim Hof Módszer https://www.wimhofmethod.com/practice-the-method#learn-more, amiről a Netflixen is volt dokumentumfilm https://www.insider.com/iceman-wim-hof-netflix-the-goop-lab-science-fact-check-2020-1. Ezen módszerek tudományos alapja és általános hatékonysága minimum kétesnek mondható, de ettől még természetesen nem kizárt, hogy egyes embereknek akár segíthetnek is.

Nagyon fontos rögzíteni, hogy a jeges fürdőzés kapcsán még nem születtek olyan elemzések, amelyek kellően széles körben igazolják a depresszió és a szorongás legyőzését vagy enyhítését a jeges víz által. Valóban, egyes esetekben a pár héten keresztül minden nap megismételt jeges merülés tényleg oda vezetett, hogy a szorongások oldódtak, illetve el is tűntek. Ebből azonban még nem szabad levonni messzemenő következtetéseket, és az orvostudomány számára néhány jó példa még semmiképpen sem elegendő az igazolásra.

Milyen hatást vált ki testünkben a jeges merülés?

Amit már biztosan tudunk, az az, hogy a jeges víz hatására egyes hormonok termelése valamelyest felélénkül. Noradrenalin, dopamin és kortizol szabadul fel, és ezeknek gyulladáscsökkentő és – mivel az első kettő esetében depresszió kapcsán érintett hormonokról van szó – közérzetjavító szerepük lehet. Az sem kizárt, hogy egyes embereknél a hideg víz okozta „ministressz” mintegy felkészíti a szervezetünket a nagyobb stresszekre, s így legközelebb már a hirtelen, negatív változást könnyebben kezeljük.

Miközben a lehetséges pozitív hatásokról beszélünk, nem szabad elfeledkezni a kétségkívül jelentkező negatívakról sem. Leginkább a hipotermiát (lehűlés, kihűlés, alacsony testhő) kellene elkerülni, ami nagyjából 30 perc jeges vízben tartózkodás után biztosan jelentkezik az embernél. A fokozott, 36 fok alá eső kihűlésből a szervezet nagyon lassan tud visszatérni, és nem egyszer maradandó károsodások jelentkeznek, nemcsak a bőrfelületen vagy a mozgásunkban, de akár az agyi működésben is.

Csak óvatosan a jeges fürdőzéssel!

Ne felejtsük el azt sem, hogy a jeges vízbe merülés hirtelen attakja főleg idősebb korban akár szívritmuszavarokat és szívrohamot is okozhat. Ugyanez a helyzet akkor, ha arcunkat hirtelen hideg vagy jeges vízbe tesszük, amiről ezek az új módszerek szintén oly sokat szólnak. A hidegsokk kiválthatja a légzési reflex gyorsulását, amelyet akár hiperventilláció, kórosan szapora légzés is követhet. Ez akár ájuláshoz, víz alatti hiperventillációnál fulladáshoz vezethet. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a fagyos vízben törtnő úszás, de akár csak a hosszabb benntartózkodás a test jelentős kifáradását, főként a végtagok elnehezülését is magával hozhatja. Ez pedig éppen az egészséges folyamatok ellen hat.

Fokozatosan próbáljuk ki!

Mi a teendő tehát? – tehetjük fel a kérdést. A válasz, úgy gondolom, nagyon egyszerű. Ha egy egyszerű zuhanyzás végén, mondjuk fél percre nagyon lassan, óvatosan átváltunk a meleg vízről a hidegre, érzékelhetjük, hogy szervezetünk mennyire szereti az ilyen sokkot.  Ha azt érezzük, hogy ez számunkra teljesen idegen, nem is érdemes tovább kísérleteznünk. Ha viszont úgy érezzük, hogy jólesett, mindenképpen konzultáljunk körzeti orvosunkkal és szakorvosunkkal, hogy alkalmasak vagyunk-e esetleg egy komplexebb terápiára. Ha ő azt javasolja, hogy igen, akkor kipróbálhatjuk. Átütő eredményt nem érdemes várni, de lehetséges, hogy jobban leszünk tőle, s a jobb közérzet már fél egészség…

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-07-15