Belépés Regisztráció

Hűségről, öregedésről és az élet szépségeiről szól a Hétvége című regény


Hűségről, öregedésről és az élet szépségeiről szól a Hétvége című regény

A Hétvége című regény „sztorija” kedves, egyszerű történetvezetésű, mégis a maga módján eredeti: három idős asszony – Jude, Wendy és Adele – azért gyűlnek össze egy vidéki nyaralóban, hogy rendezzék elhunyt barátnőjük holmiját. Ezzel búcsút vesznek nemcsak a szeretett baráttól, hanem a mindhármukhoz közel álló háztól is.  Charlotte Wood olvasmányos regénye a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Egy olyan írói világ előtt nyitja meg a kaput, amely a magyar olvasók előtt ritkán tárul fel, ugyanis ausztrál alkotók műveit nem gyakran olvashatjuk magyar nyelvű tolmácsolásban.

Charlotte Wood regénye azt mutatja be, hogy hogyan formálják át a barátságokat az eltelt évek, illetve mi történik akkor, ha a valóság kendőzetlenül a napvilágra kerül és mindenki próbál önmagához is őszinte, hű és kritikus maradni. Hűségről, öregedésről és az élet szépségeiről szól ez a modern ausztrál regény.

Az írónő fokozatosan építi fel a barátnők karaktereit. Jude maximalista, mindenkit irányítani akaró erős személyiség, aki már évtizedek óta egy nős és gazdag férfi szeretője. Főnökösködik, ám már alig várja, hogy kettesben maradjon a házban a később érkező szeretőjével. Wendy már régóta özvegy, írói és tudományos pályája sikeresen telt, amit visszasír. Szinte semmi kapcsolata nincs középkorú gyerekeivel; egyetlen hűséges társa a vele együtt érkező, sajnos már szinte haldokló kutyája (Finn), akitől folyamatosan búcsúzik. Adele energikus, kritikus, tehetséges és egykor ünnepelt színésznő, aki hetvenen túl már nem kap jelentősebb szerepeket, amit nehezen dolgoz fel.

A hetvenes éveikben járó barátnők újra gondolják az egymáshoz fűződő, több évtizedes baráti kapcsolatukat és emberi viszonyukat. Miközben elveszített barátnőjük, Sylvie múltjának elemei között járkálnak, szembe kerülnek a saját múltjukkal is, ami sok közös elemet hordoz. Saját életükkel is számot kell vetniük, hogy sok mindent megérthessenek. Ez a „múltrobbanás” eleinte érdekes számukra, ám minél több minden kerül felszínre, annál kellemetlenebbé, sőt terhesebbé kezd válni, ám mégis végig kell csinálniuk. Az együtt töltött hétvége felszínre hozza a korábban szőnyeg alá söpört, régi konfliktusaikat, és a három nő elkezd azon gondolkodni, hogy egyáltalán mi kötötte össze őket ennyi évtizeden keresztül, és valójában miért is voltak barátok.

A három, egymástól meglehetősen eltérő hátterű, mentalitású és habitusú hetvenes éveiben járó barátnőt az író egy vidéki nyaralóban helyezte el, ahol kibontakoztatta a barátságuk történetét.  Ez a kibontakozás olykor indulatot sem nélkülöző történetekben jelenik meg, ahol olyan jelentős témákról is szó esik, mint az öregedés, a halandósággal való szembenézés, az emberi kapcsolatok elhasználódása, a meghozott kompromisszumok érdemessége és az élet végén elkészített összegzés fontossága. A barátnők – mindegyik a maga módján – életmérleget vonnak, de ez a „mérleg” hol kegyetlenül őszintére, hol pedig fájóan valóságosra, azonban mégis emberire sikerül. Ugyanis számot ad életük fordulatairól: lehetőségekről sikerekről, mulasztásokról és döntéseik következményeiről.

A három barátnő között kulminálódó konfliktusok regényesített feldolgozása annak ellenére elgondolkodtató, hogy nemcsak a földrajzi, hanem a kulturális távolság is hatalmas. Minannyian másként látják és élik meg a világot, ám a baráti évtizedek mégis egybe forrasztották őket, miközben együtt számolják fel közös barátnőjük földi hagyatékát és emberi örökségét. Miután könnyedén van megírva a regény, ezért a mondanivalója itt, nálunk magyar nyelven is hasonlóan „szól meg”, hiszen emberi értékeket és mai emberi problémákat közvetít.

Szerző: Arday Géza író és irodalomtörténész 

Címlapkép: Részlet a regény borítójáról

Cimkék:
2022-02-11