Belépés Regisztráció

Hofi 85: Interjúkötet a nagy nevettetőről


Hofi 85: Interjúkötet a nagy nevettetőről

Hofi Gézát nem kell bemutatni. Nevét, örökérvényű mondásait mindenki ismeri. Húsz éve, hogy nincs már köztünk. Emlékét most a HOFI 85 című kötettel idézzük fel, amely születésének 85. évfordulójára jelent meg. 

Hofi Géza, a magyar kabaré emblematikus alakja

Hofi Géza (1936-2002), a nagy humorista, a magyar kabaré emblematikus alakja immár 20 éve eltávozott a földi világból. Idén július 2-án lett volna 86 esztendős.

Születésének 85. évfordulójára jelent meg Zóka F. Mária által összeállított kötetet, amely interjúkkal, a kortársak visszaemlékezéseivel és egyéb írásokkal idézi fel a művészt.  A Hofi 85 – Pusszantás Mindenkinek című könyvből kicsit jobban belepillanthatunk a nagy nevettető életébe.

Hofi Géza karrierje Kőbányáról indult

Megismerhetjük Hofi, vagyis Hoffmann Géza családi hátterét, és megtudhatjuk, hogyan kezdődött el az előadóművészi élete. A kőbányai porcelángyárban dolgozott, és a kultúrcsoportban tűnt ki tehetségével. Több alkalommal is próbálkozott felvételivel a Színművészeti Főiskolára. Később, 1960-ban a debreceni Csokonai Színházba hívta Szendrő József, aki felfigyelt a tehetségére. Már ekkor jelentkezett a paródia iránti „fogékonysága”. 1963-ban visszaköltözött a fővárosba, s ekkor elindult igazi karrierje.

Hofi berobban a humor világába

Hofi Géza karrierje nem akárhogyan indult el: szinte berobbant a saját magának írt a számaival, amelyekhez még a zenét is ő állította össze. Rengeteget haknizott abban az időben – mások mellett – Lorán Lenkével, Kovács Apollóniával, Krencsey Mariannal és Kovács Erzsivel, aki így emlékezett vissza: „Gézához mindnyájan nagyon ragaszkodtunk”.

A kis kötetben szó esik első fellépéseiről, az egész pályájáról: a Mikroszkóp Színpadon, illetve a Madách Színházban töltött időszakairól, ahol otthonra talált. Pályájának legfőbb állomásai, amelyekre szinte minden kortárs emlékezik, a Hofélia és az Élelem bére című önálló estjei voltak.

Szállóigévé vált, hogy Hofi a Kádár-rendszer „szelepe” volt, amely az aczéli kultúrpolitika nemcsak tűrt, hanem leginkább támogatott világába tartozott. Az elgondolás az volt, hogy amin paródia formájában nevetni lehet, azt könnyebb elfogad(tat)ni is. A rendszerváltás után paródiájában markánsan állásfoglalt Horthy Miklós újratemetése kapcsán is, amit ízléstelennek tartanak. De ez is Hofihoz hozzátartozik, illetve ez is helyet kap a kötetben.

Hofi Géza legjobb barátja Kovács Erzsi volt

A Hofi 85 kötetben olyanok emlékeznek meg a humoristáról, akik közelről ismerték. Egykori legbensőbb barátja, Kovács Erzsi, az énekesnő, a tánczene meghatározó alakja mellett, Bodrogi Gyula, Farkasházy Tivadar, Kerényi Imre, Nagy Bandó András. A visszaemlékezők mondanivalójából képet kap az olvasó Hofi sokirányú tehetségéről és emberi karakteréről is. Érdemes ezt a kis könyvet elolvasni, mert emlékezhetünk a kor egyik legjelentősebb előadóművészére, amely egyúttal kortörténeti dokumentum is.

Szerző: Arday Géza író, irodalomtörténész

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Kultúra rovatában!

Cimkék:
2022-07-08