Belépés Regisztráció

Esme Young története: Mire tanít a „szorgos méhecske”?


Esme Young története: Mire tanít a „szorgos méhecske”?

Esme Young változatos élete

Esme Young divattervező 1949-ben született; eddigi életében megjárta a poklot és a mennyországot. Ma világszerte ismert divattervező, akinek extrém ruhakollekcióit mindenhol nagyra becsülik. Emellett 2016 óta az egyik bírója az Egyesült Királyság népszerű vetélkedőjének, a The Great British Sewing Bee-nek. A műsorban lányok-asszonyok - a vetélkedő címének megfelelően - szorgalmas méhecskeként készítenek szebbnél-szebb ruhákat. Mire tanít minket, szenior tanulókat Esme Young változatos életének története?

Esme Young hallássérültként kezdett rajzolni

Esme Young Bedfordshire-ben született. Az alacsony, törékeny kislány gyerekkorában hallássérült lett, amit a krónikus mandulagyulladása okozott. Csendes magányában rajzolgatni kezdett. Aztán iskolás korában – amikor több műtéttel sikerült helyreállítani a hallását – tanult meg varrni egy apácától. A varrásról és a szabásról ma is úgy vélekedik, hogy az egyik legjobb mentális program - bármilyen életkorban. Hiszen kreatívabb, lassabb és alaposabb mozgást igényel a számítógépes játékoknál. Esme Young cége gyorsan népszerű lett. A divattervező már kislány korában érdekes ruhákat tervezett, s ez csakhamar szenvedélyévé vált: gyakorlatilag minden ruháját valamilyen egyéni módon átalakította.

17 évesen elvégzett Cambridge-ben egy rajztanfolyamot, s 21 éves volt, amikor barátnőivel megalapította az észak-londoni Camdenben a Swanky Mode céget, amely azonnal népszerű lett. Ruháik kellőképpen „vagányok” (swanky) és szexuálisan kihívók voltak, hiszen nagyon szerették a testhezálló, különleges színvilágú, extrém viseleteket. Tudatosan használták a műanyagot és a bőrt, amely egyben újrahasznosítást is jelentett. Akkoriban jelent meg munkáival kapcsolatban az elemzésekben azóta is gyakran visszatérő „punkrocker” kifejezés. Számos ismert embernek (pl. Chernek vagy David Bowie-nek) készített ruhákat, s néhány közülük divatmúzeumok tárlóiba is bekerült (legismertebb ezek közül az úgynevezett Amorphous, illetve a Paddlock Dress).

Esme Young majdnem hajléktalan lett

Az 1980-as évek elején jónevű cége átmenetileg csődbe jutott. Mivel nem volt megtakarítása, kénytelen volt elfogadni Londonban egy szociális bérlakást. (Ma is itt él, mindenféle anyagi megtakarítás és nyugdíj nélkül, hiszen szabadúszóként nem vontak tőle nyugdíjjárulékot.) A hajléktalansággal felérő állapotból hamar felállt: a ’90-es évektől folyamatosan tanít a Londoni Művészeti Egyetemhez tartozó Saint Martin’s College-ban, s olyan filmekhez tervezett ruhákat, mint a Bridget Jones naplója (igen, ő tervezte a főszereplő híressé vált nyuszijelmezét is), a Trainspotting vagy a Part (Leonardo Di Caprioval).

Esme Young, az ünnepelt tervező

A 2000-es években ismét befutott, mint designer. A bulvársajtóban gyakran a „legalacsonyabb, de a legjobb divattervező”-nek mondanak, hiszen testmagassága éppen csak eléri a 150 centimétert. 2016-tól pedig az egyik bírája a The Great British Sewing Bee (Nagy Angol Varróméh) televíziós vetélkedőnek. Itt a versenyzők három feladatkört is teljesítenek: megadott sablon alapján varrnak (itt nagyon gyakran a 20. század valamelyik évtizedének divatstílusában kell dolgozniuk), átszabnak meglévő ruhákat, illetve teljesen önállóan készítenek darabokat. Az egyes évadokban tizenkét versenyzővel indul a vetélkedő, majd a szigorú pontozás alapján minden egyes műsorban az utolsó helyezett esik ki, s végül csak egy marad: a győztes.

Mire taníthat minket Esme Young története?

Felmerülhet a kérdés: mire taníthat minket Esme Young története? Azt hiszem, leginkább arra, hogy nincs olyan helyzet, nehézség, ami arra vihet minket, hogy feladjuk a küzdelmet. – Ha fúj a szél, építs szélmalmot! – mondja a híres mondás. Emellett pedig arra is int minket ez a történet, hogy érdemes a digitális eszközök mindennapos használata mellett olyan, mechanikus tevékenységeket végeznünk, mint a könyvolvasás, a rendszeres torna és tánc, de akár a szabás-varrás is, amelyek az agy több centrumát is egyaránt dinamikusan tartják, s közben kreatív, különleges eredményekkel járó tevékenységeket teszünk le az asztalra.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője  

Kép forrása: https://www.thegreatbritishsewingbee.co.uk/the-show

 

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Kultúra rovatában!

Cimkék:
2022-05-23