Belépés Regisztráció

Élet a hortyogó bombák mellett…


Élet a hortyogó bombák mellett…

Tényleg tehetetlenek vagyunk?

Alig van olyan párkapcsolatban élő, 50 év feletti asszony vagy férfi tanítványom, akik ne panaszkodna arra, hogy az éjjeli alvásidőszak párjukkal gyötrelmes. Horkolás, szuszogás, apnoé, éjjeli járkálás, zörgés, krákogás, orrfújás zavarja meg az éjszakai pihenést. Ráadásul   pont akkor, amikor a legjobban alszunk. Vajon kötelező így élnünk vagy van megoldás erre a problémára?

A válasz egyértelmű: nem, nem kell így élnünk! Az első és legegyszerűbb megoldás elmagyarázni a partnerünknek azt, hogy nem a kihűlő kapcsolat jele, ha külön szobában alszunk. Minden felnőtt szervezetnek szüksége van a napi hat-nyolc óra intenzív, zavartalan alvásra. A nap túlnyomó részét úgyis együtt töltjük, és szeretjük egymást, de az alvás szent és fontos dolog. Egyikünk sem akarja, hogy a másik holdkórosként járkáljon és megbetegedjen a kevés alvás miatt.

Megoldások horkolásra

Amennyiben lakáskörülményeink nem teszik lehetővé a külön szobát vagy annyira ragaszkodunk a másikhoz, hogy nem tudunk nélküle elaludni, ki lehet próbálni horkolásgától orrtapaszt, amely kis mértékben kitágítja az orrjáratokat. Léteznek horkolásgátló állpántok és orrdugók is, amelyek, ha nem is szüntetik meg teljesen, de elviselhetővé tehetik számunkra a partner horkolását. Amennyiben a horkolás erősebb, és magának a páciensnek is gondokat okoz (pl. légzéselakadással járó apnoés problémák adódnak), a szakemberek szokták javasolni a különféle horkoláscsökkentő műtéteket. A beavatkozást megelőző vizsgálatok során a gégész szakorvos pontosan felméri, hogy mi okozza a horkolást. Lehetséges, hogy az orrmandulát kell eltávolítani, de felmerülhet az orrsövény-plasztika, az orrkagyló kisebbítés, a lágyszájpad vagy a nyelvcsap műtétje különféle módszerekkel (leggyakrabban lézerrel).

Ezekkel valóban jelentősen csökkenhet a horkolás ereje, de azt is le kell szögezni, hogy az esetek döntő többségében sokat segítene az is, ha az illető lefogyna és/vagy a stresszes körülmények csökkennének körülötte. Az elhízás és a stressz ugyanis nagyon sokszor komoly kiváltó oka a falrengető horkolásnak.

Éjszakai járkálás is zavarhatja a nyugodt alvást

De nemcsak a horkolás lehet zavaró. Az éjszakai járkálásra ugyanúgy fel lehet riadni. Az ilyen éjjeli kószálás leggyakoribb oka vizeletürítési probléma, amely mögött férfiaknál elsősorban prosztata, nőknél felfázási és veseproblémák állhatnak. A komolyabb bajok elkerülése végett évente egyszeri urológiai vizsgálatot végezni. Akkor is, ha nem érzünk semmilyen problémát.

Mindezzel együtt nagyon fontos az is, hogy ha partnerünk valamilyen okból éjszaka járkálni kezd, ő maga is ügyeljen arra, hogy ne zörögjön. Figyeljünk arra is, hogy elpakoljuk az útból a felesleges tárgyakat. Ezzel az esések esélyét is jelentősen csökkentjük!

A füldugó is megoldás

Éjszaka zavaró lehet az orrfújás, a „harákolás”, a szuszogás is. Az ilyen hangok is kiragadhatnak minket a mély álomból, és aztán hosszú percek telnek el, mire visszaalszunk. Ebben az esetben a probléma természetes és nyugodt megbeszélésén túl nekünk is kell tennünk valamit! A legjobb ilyenkor a gyógyszertárban párszáz forintért beszerezhető füldugó, amellyel a legtöbb esetben meg is oldódik a mélyalvás problémája. Sokan vannak olyanok is, akik zenére alszanak el, és éjjelre a vékony vezetékes fülhallgatót benn is hagyják a fülükben. Ebben az esetben csak az a kellemetlen, ha egy hirtelen megfordulásnál leesik az az eszköz, amibe a fejhallgató rögzítve volt…

Azt hiszem, a fenti példákból világos, hogy az éjszakai zajok problémája a partnerünkkel közösen, együttműködve jelentősen csökkenthető. Persze azonnal felmerülhet a kérdés: mi legyen az ágyunkon elterülő, fújtatóként szuszogó kutyussal vagy a hajnalok hajnalán ételt követelve hangosan doromboló cicával… Ez már egy másik cikk témája lesz.

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Cimkék:
2022-09-26