Belépés Regisztráció

Az álmatlanság időskorban gyakori probléma


Az álmatlanság időskorban gyakori probléma

Tanácsok álmatlanság ellen

Az álmatlanság időskorban sajnos egyre gyakoribb probléma. Nemcsak az jellemzi az idősödő embert, hogy egyre nehezebben alszik el, hanem az is, hogy egyre jobban rövidül az alvás, és azon belül a mélyalvás ideje is.

Az álmatlanság a menopauza és férfi változata, az andropauza előtti pár évben már elkezdődhet. Megfelelő megoldás híján akár tartós, kóros álmatlansághoz (insomnia), s vele számos egyéb, fizikai és lelki problémához vezethet. Amennyiben az álmatlanság először jelentkezik, nemcsak azt kell végiggondolnunk, hogy stresszes-e az életünk, vagy tényleg jót tesz-e minden este egy pohár bort elfogyasztanunk, avagy túlzott mértékben használunk-e koffeint, hanem azt is, hogy milyen egyéb megoldások vannak a nyugodt, kényelmes elalvásra, s a mélyálom minél hosszabb megvalósulására. 

Az álmatlansággal kapcsolatban Christina Ianzito gerontológiai szakújságíró 2022 július közepén az Egyesült Államok legnagyobb nyugdíjasszervezetének, a majd negyvenmilló tagot számláló AARP-nek a hivatalos oldalán egy külön elemzést írt. Ebben az írásban több megoldás mellett szól arról a takaróról, pontosabban takarótípusról, amelyet már Magyarországon is több mint tíz éve lehet kapni, s a neve: súlyozott takaró vagy súlypaplan. 

Álmatlanság ellen megoldás lehet a súlypaplan

A név pontos és beszédes, hiszen a takaró különféle olyan, nehezebb anyagokkal van megtöltve, amelyek révén nemcsak meleget ad, hanem kellemes és kényelmes súlyt tesz a testünkre. Így az ember valóban azt érzi, mintha átölelné őt a takaró. A takaró súlya nagyon változó lehet, elérheti akár az alany súlyának 10%-át is, ennél magasabb aránynál viszont a tesztek már erősödő kényelmetlenséget mutattak. Minden túlzás nélkül mondható, hogy egy-egy ilyen takaróval az ember úgy érezheti magát, mint amikor kisgyerekkorában édesanyja vagy édesapja ölelte át, s így teljes biztonságban voltunk, s szinte azonnal jött az elalvás.

Az amerikai szakújságíró cikkében említi, hogy létezik olyan tudományos kutatás, amely egy 120 fős, depressziós betegekből álló mintán bizonyította: az alkalmazott súlyozott takarókkal csökkent az alvás közbeni pulzusszám, lassult a légzés, és a páciensek többsége valóban nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban ébredt. Fontos azonban őszintén hangsúlyozni azt is, hogy egy álmatlanságban szenvedő idősebb ember esetében voltaképpen hatalmas szerencse az, ha egy-egy ilyen takaró önmagában valóban jelentősen tud segíteni, mind a könnyebb alvásban, mind a mélyalvás minél hosszabb ideig történő megtartásában.

Szemléletformálásra is szükség van az álmatlanság ellen

Minden bizonnyal inkább arról van szó, hogy ez a takaró egy komplexebb, az alvást illető szemléletváltozás, reform egyik része kell, hogy legyen. Uugyanis nagy valószínűséggel meg kell barátkoznia az álmatlanul hánykolódónak azzal a gondolattal, hogy a helyzet javítása érdekében élete párjától külön szobában kell aludnia, ahol teljesen kiszűri a felesleges zaj- és fényforrásokat is. Ehhez kiválóan illeszkedhet mondjuk egy pelletrétegekkel vagy finom homokkal, esetleg gabonafélékkel töltött szövetből készült súlypaplan is, amely leginkább a röntgennél vagy a fogorvosnál alkalmazott kötényhez hasonlóan fekszik a testünkre, szorosan, de nem kényelmetlenül tartva a test nyak alatti területét. Magának a paplannak nemcsak a belső, hanem a külső anyaga is nagyon sokféle lehet, a hagyományos szövettől egészen a lyocellig vagy a bambuszig – ahogyan erről a New York Magazine 2022 januári cikke is szól, megmutatván gyakorlatilag a súlytakaró összes nagyobb változatát.

Tartós álmatlanság esetén érdemes orvoshoz fordulni

Összességében tehát el kell mondani, hogy csodát egy módszertől sem érdemes várni, viszont minden módszer, ami segíthet a normális alvásritmushoz való visszataláláshoz, megfontolandó az idősödő férfi vagy nő számára. Ezzel együtt azonban azt is hangsúlyozni kell, hogy ha hónapokon keresztül nem tudunk megfelelően elaludni, és/vagy az alvásunkat folyamatosan megszakítja egy-egy felriadás, akkor nem csak a körzeti orvost kell megkeresnünk, hanem célszerű lehet felkeresnünk egy alvásszakértőt is, aki speciális javaslatokkal él majd elalvásunk és mélyalvásunk kapcsán. Ettől kezdve pedig már csak be kell tartanunk a szakértő kéréseit…

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője 

Cimkék:
2022-07-22