Belépés Regisztráció

Az aktív időskor egy igazi példája a bükki füvesember


Az aktív időskor egy igazi példája a bükki füvesember

A napokban mutatták be a Györgytea nevű Youtube-csatornán Pataky Enikő egészségügyi újságíró kiváló filmjét, amely a 94 éves Szabó Gyuri bácsiról, a bükki füvesemberről szól, a címe: Szívvel-lélekkel. Ebben az írásban most nem a füvesember gyógymódjairól ejtek szót, hanem arról, hogy a filmből milyen karakter, milyen példa bontakozik ki előttünk, hiszen Gyuri bácsi a könyveimben és cikkeimben kifejtett négyszintű élet (testi-lelki-szellemi-spirituális szint) igazi, pozitív példája.  

Fizikai aktivitás: mindennapos séta

Gyuri bácsi életét szigorú és világos rend szerint éli. Minden nap magányosan rója a bükki erdők ösvényeit és tisztásait, tanulmányozza a helyi flórát és faunát. Az ősi, sokszáz éves bölcsesség továbbvivőjeként figyel arra, hogy mely növényt mikor kell ültetni, hogyan kell gondozni, mikor és hogyan kell levágni, hogy a leghasznosabb legyen a teák és egyéb gyógykészítmények elkészítésekor. Ez állandó, de nem megerőltető fizikai mozgást jelent a számára, ami az aktív és hosszú élet alapfeltétele. „Addig élsz, amíg mozogsz” – mondta rendszeresen Monspart Sarolta is előadásaiban, amelyekben minden korosztályt rá kívánt venni a rendszeres, aktív, de nem megerőltető testmozgásra.

Szellemi aktivitás: Gyuri bácsi mindig tanul

A séta közben a jó levegőn a füvesember gondolkodik, elemez, összegez. Az aktív gondolkodás pedig az emberi szellem szinten tartása is, amelyet Gyuri bácsi kiegészít a rendszeres olvasással. Elsősorban gyógyászati szakkönyvekkel, amelyekkel még 94 esztendősen is csiszolja ismereteit – az általa is gyakran kimondott a „jó pap holtig tanul”-elv alapján.

Lakhelye, élettere kényelmes, fénnyel teli, rendezett, a felesleges tárgyak halmozása nem jellemzi. Gyakran ül a meleg kemencéhez vagy a kényelmes fotelekbe, rekamiékra, így egyenesen tartja és egyben kíméli a gerincoszlopát is.

 

Család és unokák a lelki egyensúly megtartásáért

A testi és szellemi aktivitás mellett a lelki aktivitás is jellemzi, hiszen a teljes életnek ez is nagyon fontos dimenziója, összetevője. Bár minden percben emlékezik és érzi rég elvesztett társa, szeretett felesége fájó hiányát, mindig lehetősége van arra, hogy emberekkel találkozzon. Rengeteg tanítvány veszi körül, és nagyon sok rokon is segíti a mindennapi életét. Az igazi boldogságot pedig az unokákkal való találkozás jelenti a számára, akikkel egy-egy játék során teljesen el tud feledkezni az időről, feloldódik az önfeledt flow állapotban.

Ha kell, a füvesember képes és tud elvonulni, de megkapja a szeretet energiáját is a környezetétől. A környezetét pedig a legkisebbektől a legidősebbekig tanítja arra a bölcsességre, amelyet ő is ajándékba kapott, elsősorban nagyszüleitől és annak generációjától, amely még jól ismerte a füves gyógyítások titkait.

A megtapasztalt spirituális dimenzió

Mindezek mellett, vagy még pontosabban „felett” azonban ott van a füvesember életében a tiszta istenhit, sőt: ennél több, az isten megtapasztalt jelenléte. Azaz a sprituális dimenzió, amely nyugodttá, kiegyensúlyozottá, derűssé teszi az életét. Ő nem csak beszél róla, de éli, megéli azt, hogy az ember a Jóisten kezében van, és az ő univerzális törvényeihez kell igazodnia minden tettében.

Szabó Gyuri bácsi tehát nemcsak tudásával, munkásságával, de életével is példa lehet a számunkra: az aktív idősödés példája – így kell csinálni! Mindezért nagy szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe Pataky Enikő szépen fényképezett, jól hangszerelt, kiváló filmjét, tanuljunk belőle!

A film megtekinthető itt: 

Szerző: Dr. Jászberényi József főiskolai tanár, gerontológiai kutató, az Odaadó Támogató Szakértője

Fotó forrása: Wikimedia - Szabó György (Gyuri bácsi, a bükki füvesember)


Cimkék:
2022-11-21