Belépés Regisztráció

Aktív szakkör – élet az online térben


Aktív szakkör – élet az online térben

A Szakkör.hu elindulása óta eltelt másfél hónapban a pandémiás helyzet ellenére – vagy éppen annak köszönhetően – elmondhatjuk, hogy az érdeklődés a nemzeti kultúra, a hagyományaink iránt töretlen. 

Nagy népszerűségnek örvend a csipkeverő szakkör, de a felületen elérhető videókkal olyan népszerű szokások népszerűsítéséhez és elmélyítéséhez is hozzá tudott járulni a Szakkör.hu, mint a mézeskalács-sütés, hiszen a reklámmegszakítás nélkül, térítésmentesen újranézhető videók rendkívül keresettek. Ugyanez igaz a hímző és a gyöngyfűző szakkörre is, legyen könnyű vagy éppen nehéz a technika vagy a motívum, szakköröseink tántoríthatatlanul követik az oktatók útmutatásait. 

A kézműves tevékenységek hamarosan vesszőfonó szakkörrel is bővülnek. A forgatás elindult, a szakkör vezetőinek kiléte sem titok már: Gergely Ramóna, a Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész, a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa és Gergely István ötvenéves kosárfonó szakmai tapasztalattal rendelkező kézműves várja majd a vesszőfonás iránt érdeklődőket.

A kedves, hálával teli visszajelzések alapján a letölthető segédanyagok is mind-mind hasznára válnak és segítő kezet nyújtanak a szakkörön résztvevőknek.  A weboldalon böngészők közül egyre többen érdeklődnek a felület iránt a tágabb diaszpórából is, sőt aktívan szakköröznek, így a tengerentúlról, de Európa számos országából, illetve a Kárpát-medence minden részéről kattintanak már videókra.

A Nemzeti Művelődési Intézet új online tudásmegosztó felületének kínálata hamarosan az ország hét agórájának köszönhetően újabb és újabb szakkörökkel gazdagodik. Már nemcsak a kézműveskedés szerelmesei találnak majd hasznos elfoglaltságot, hanem akár a természettudományok, a repülőgép-modellezés, vagy a népzene, esetleg a fotózás iránt érdeklődők is be tudnak kapcsolódni virtuálisan egy-egy szakkör életébe. Igaz, jelenleg ez még csupán a gyakorlattal rendelkező és nagytudású szakkörvezetők online társaságát jelenti, de amint a helyzet lehetővé teszi, a honlap folyamatos információt fog nyújtani a valós térben is induló szakkörökről. Ezekre megyénként és típusonként is külön rá lehet majd keresni.

Aki megszerette a szakkörök ezen fajtáját, azt, hogy bármikor vissza tudja tekerni és megnézni újból és újból a következő mozdulatsort, annak természetesen a pandémiát követően sem kell az online szakkörökről lemondania. A már fent lévő képsorok a weboldalon maradnak a kikapcsolódás, a tanulás, inspirálódás és a szabadidő hasznos eltöltésének céljából.  

A Szakkör.hu-nak már Facebook-társoldala is van, érdemes rendszeresen tudakozódni ott is az újdonságokról, és bekapcsolódni a mozgalmas Szakkör-életbe! 

Forrás: aszakkor.hu, Fotó: aszakkor.hu

Cimkék:
2021-03-12