Belépés Regisztráció

Agatha Christie különleges önéletírása: az Életem


Agatha Christie különleges önéletírása: az Életem

Agatha Christie a krimi koronázatlan királynője, akinek a műveit folyamatosan újra és újra kiadják, a belőlük készült filmeket folyamatosan láthatjuk egy-egy televízió csatornáján. Statisztikák szerint a krimijeit Shakespeare művei és a Biblia után ma is világszerte a legtöbben olvassák. De vajon ki is ez a rejtélyes sztáríró, akinek a történetei iránt nem lankad a világ figyelme?  

Agatha Christie önéletírása Életem címmel jelent meg és a kritikusok a legjobb munkájának találták azt. Az írónő könnyed és élvezetes stílusban vezeti végig az olvasót fordulatokkal teli életén. Megismerhetjük a gyerekkorát; azt az érzékeny és törékeny kislányt, aki később a krimiirodalom egyik legjelentősebb alkotója lett. Leánykaként befelé forduló, magányos gyerek volt, aki bakfisként önmaga szórakoztatása céljából elkezdte lejegyezni a fantáziadús történeteit. Már akkor különleges és misztikus rejtélyeket oldott meg ezekben a kézirataiban.

Agatha Christie házasságai

A viktoriánus korba visszanyúló családtörténet bemutatja az angol közép- és felsőosztály tagjainak a világát. Ebben a „világban” szocializálódott az írónő: élte a korabeli felsőbb társadalmi rétegből származók életét. Megismerte a Royal Flying Corps pilótáját, Archibald Christie-t, akihez 1914-ben, 24 éves korában férjhez ment. Sokat utaztak együtt, felfedezték a Kelet világát, amely megjelenik a regényeiben is. Majdnem másfél évtized múlva azonban elváltak, mert megromlott a házasságuk, amelyből egy közös leánygyermekük született.

Az írónő 1930-ban újra férjhez ment. Második férje, az ifjú régész, Max Mallowant (1904-1978) lett, aki később professzorként dolgozott, s vált ismertté. Házasságkötésükkor Agatha 40, férje pedig 24 esztendős volt. A férjénél látott régészeti tapasztalatait is beépítette regényeibe.  

Álnéven is írt regényeket

Agatha Christie Az irodalomtörténet adminisztrálta azt, hogy Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt, ám ezek nem váltak annyira ismertté, mint a közel nyolcvan kötetet számláló detektívtörténetei. Nekünk magyaroknak hatalmas szerencsénk van, ugyanis olyan kitűnő műfordítók tolmácsolásában olvashatjuk a krimiket, mint például Karig Sára, Szobotka Tibor, Kosáryné Réz Lola, Göncz Árpád, Réz Ádám stb.  

A páratlan tehetségű írónő vallomása

Az Életem című kötetben a gazdag életút nem lineárisan haladt előre, hanem sodró erővel, ösztönösen, úgy, ahogyan a krimiírónő érezte, illetve egyénileg fontosnak tartotta. Ezért regényes és igényes életrajzot tarthatunk a kezünkben, ha Agatha Christie önéletírásához, illetve sorsának alakulásához nyitott szemmel és lélekkel közeledünk. A 132 évvel ezelőtt született, páratlan tehetségű írónő értékes vallomását és élvezetesen megírt regényes életútját ismerhetjük meg a majdnem 700 oldalas kötetből.

Szerző: Arday Géza író és irodalomtörténész

Olvassa további cikkeinket az Odaadó Tudástár Kultúra rovatában!

Cimkék:
2022-04-19